Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De slimme organisatie

Inspiratie met een hele grote 'I'. Dat is het eerste wat in mij opkomt na het lezen van 'De slimme organisatie' van Menno Lanting. In een duizelingwekkende vaart neemt de auteur je mee in de wereld van social media binnen en buiten organisaties, innovatief denken en alles wat verder van belang is voor de succesvolle organisaties van de toekomst. Echter, los van alle technologische ontwikkelingen en vooral mogelijkheden is de rode draad in het boek vooral het sociale kapitaal oftewel de mens! Geweldig leesvoer, moeilijk opzij te leggen en een 'must' om te lezen.

Richard van der Lee | 15 februari 2013 | 3-4 minuten leestijd

Het boek is makkelijk leesbaar en aan de hand van veel praktijkvoorbeelden, onderzoeksresultaten, tips en inzichten van de auteur wordt de lezer meegenomen in een wereld vol mogelijkheden. Waar het om draait is transparantie, vertrouwen, focus en de mens, waarbij de technologie overigens niet leidend is maar wel een zeer belangrijk hulpmiddel om organisatiedoelen te bereiken.

Wat echter naar voren komt is dat veel leiders nog geen duidelijk doel voor ogen hebben in relatie tot de mogelijkheden van de technologie en ook de mens. En hier blijkt ook meteen de kloof tussen de werknemers in organisaties en de buitenwereld. De verandering gaat sneller dan ooit te voren en dit is niet te vangen in formele processen. Het vermogen van werknemers en klanten om op de continue verandering te anticiperen en te gebruiken als basis voor de eigen en de organisatieontwikkeling wordt schromelijk onderschat. Verandering van denken en doen is dus noodzaak!

Wat ook duidelijk wordt aangetoond is dat de heilige huisjes van command & control, functiedenken en het verstikken van talent niet meer van deze tijd zijn. Dat klinkt veel mensen waarschijnlijk als muziek in de oren. Toch is het frappant dat veel van de onderwerpen op dit gebied, die door de auteur worden aangekaart, al bekend zijn maar dat hier nog steeds niets mee wordt gedaan. Op zich ook logisch en hierbij deel ik het beeld van de auteur dat veel organisaties nog steeds overgereguleerd zijn met als gevolg een verstikkende bureaucratie, wat feitelijk voortkomt uit de fundamenten van organisatiestructuren en -culturen uit het verleden. Hierdoor volgt trage besluitvorming en wordt feitelijk al het innovatief vermogen en/of talent de tent uit gejaagd.

In dat opzicht kunnen de 'leiders' van organisaties een voorbeeld nemen aan de uitspraak van Jan Krans van Atos Origin 'Als je al vandaag iets kunt doen moet je het zeker niet nalaten'. En natuurlijk, het is niet alleen maar halleluja! De ontsluiting van de wereld door technologie met bijbehorende transparantie en deling van kennis brengt ook risico's met zich mee en de kans op het maken van fouten wordt bijvoorbeeld vergroot. De slimme organisatie draait dit laatste echter om en maakt hier gebruik door te leren van fouten en dus niet door gelijk met de knoet te slaan. Dit vraagt echter om geduld en vooral een andere mindset bij het management.

Bij het management aangekomen is gelijk de vraag wat de rol hiervan is in de toekomst. Zelfsturing en persoonlijk leiderschap zijn de nieuwe normen! Door het verminderen of zelfs wegvallen van hiërarchie en het inzetten van technologie op een juiste wijze in te zetten zal de rol van de 'manager' snel veranderen en dat werd tijd. Faciliteren van de mens met technologie als hulpmiddel in plaats van directief aansturen en/of de tijd te vullen met vergaderen en rapporteren. Een enorme uitdaging voor organisaties, waarbinnen nog wordt gedacht en aangestuurd op de wijze die Taylor en zijn vrienden voor ogen hadden!

Tsja, eigenlijk is deze recensie te kort om alle interessante zaken te benoemen die Lanting heeft beschreven. Is er verder dan helemaal geen aandachtspunt? Ja, het laatste hoofdstuk 'Help, mijn baas is een robot' had wat uitgebreider gemogen en lijkt op onderdelen iets te veel op de zaken die door Lynda Gratton zijn beschreven in het boek 'De Werkrevolutie'.

Je zou echter ook kunnen zeggen dat beide auteurs een gemeenschappelijk doel hebben, namelijk een bijdrage leveren aan een duurzame verandering in organisatieland en dat is gelukt! Leesadvies: De Slimme Organisatie lezen is gewoon voor iedereen een 'Must'. Thuis, in het vliegtuig, de espressobar, waar en wanneer dan ook. Pure inspiratie voor iedereen om te delen als basis voor een mooie toekomst voor individuen en organisaties!

Over Richard van der Lee

Richard van der Lee werkt als ZAV'er (Zelfstandig Aanjager van Vervanging) onder de naam Visie op Talent en is daarnaast auteur van diverse managementboeken. Hij publiceert regelmatig artikelen en blogs op diverse websites in binnen en buitenland over de driehoek talentontwikkeling-Leiderschap-nieuwe organisatievormen. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden