Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Het geheim van teamwork

'Het geheim van Teamwork' is een parabel over een team dat je meeneemt op haar zoektocht naar de sleutel van teamsucces. De hoofdpersoon Daphne heeft ervaring met werken in teams en krijgt de grootste uitdaging uit haar loopbaan: maak van de teams in ons bedrijf excellerende teams. Dat is geen kleine opgave, aangezien de organisatie waar Daphne voor werkt wereldwijd vestigingen heeft. Daphne moet hiervoor heel wat weerstanden overwinnen en nautuurlijk eindigt de parabel met een daverend succes. Wat kunnen wij hiervan leren?

Sven Laudy | 24 april 2013

Voor het oplossen van de uitdagende opdracht mee die ze met haar team moet zien op te lossen krijgt Daphne hulp van een coach. Dat is nodig ook want haar eigen team functioneert ook niet zoals wel zou moeten. De coach fluistert haar slimme dingen in, die zij kan gebruiken bij het verbeteren van teams, en waar wij van kunnen leren. Om het geheim van goed teamwork te weten te komen gaat zij met haar team op bezoek bij teams die bekend staan om hun prestaties: een elitekorps van beroepsmilitairen, het Nederlandse (!) Molenaar-race team op het race circuit in Zandvoort en een uitblinkende restaurantketen. Elk bezoek krijgen ze een paar nieuwe stukjes van de puzzel en al lezend worden ook wij wijzer. Het verhaal leest hiermee als een leesboek en niet als een studieboek en zo komen we al snel te weten waar het binnen high performance teams om draait: talent, vaardigheden en groepsgevoel, later aangevuld met de resultaten die centraal moeten staan. Als Daphne haar theorie in de praktijk brengt, blijkt dat de teams helemaal niet beter gaan functioneren. Dan komen ze erachter dat ze één belangrijk onderdeel over het hoofd hebben gezien: leiderschap. Kritiek is er ook want in dit boek wordt teamwork ontdaan van al haar complexiteit en gereduceerd tot een simpel model met vijf variabelen. Het doet hiermee de werkelijkheid tekort. Maar wat doet het er toe; het maakt het boek prettig leesbaar én de boodschap blijft goed hangen. En bovendien: het is een parabel. Boeken vol met theorie over groepsdynamica en het succesfactoren van teams zijn er al te over. De huidige werkelijkheid van werken in en met geografisch gespreide teams wordt in dit boek wel geïntroduceerd – het is een bedrijf met teams over de hele wereld – maar de lastigheid van dit nu zeer actuele thema in de groepsdynamica wordt jammer genoeg niet verder uitgewerkt. Mark Miller heeft met 'Het geheim van Teamwork' een goed verhaal geschreven waarmee hij het onderwerp teamwork tot de essentie heeft teruggebracht, ontdaan van alle franje, flitsende methodes, moderne tools en schimmige 'feiten' die over werken in groepen de ronde doen. 'De goede dingen doen in plaats van de dingen goed willen doen', zou managementgoeroe Charles Handy gezegd hebben. In deze opzet is Miller met zijn boek geslaagd.

Over Sven Laudy

Sven Laudy is als bedrijfskundige werkzaam voor Quicken Organisatie Adviseurs. Zijn specialisme in groepsdynamica zet hij in om de samenwerking van teams binnen organisaties te verbeteren. Sven is bereikbaar via sven@quickenadvies.nl.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden