Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De kracht van het compliment

Een open deur is een bewering die vaak met enige stelligheid wordt geponeerd, maar die zo vanzelfsprekend is, dat deze feitelijk niet hoeft te worden gemaakt. Deze omschrijving heb ik gevonden na het lezen van 'De kracht van het compliment' door Henk Jan Kamsteeg. Met het eerste deel van de omschrijving ben ik het eens, met het tweede deel niet. Zoals Henk Jan Kamsteeg berichtte in een tweet na mijn opmerking op Twitter: 'Als het zo simpel ligt, waarom wordt het dan zo weinig in praktijk gebracht?'

Willem Poppe | 29 januari 2013 | 2-3 minuten leestijd

Degene die een antwoord wil hebben op deze vraag, moet het 'De kracht van het compliment' zeker lezen. Henk Jan Kamsteeg vertelt in verhaalvorm over een jeugdtrainer die zijn elftal verbaal alle hoeken van het veld laat zien. De resultaten bereiken echter nooit het niveau dat de trainer eist. Sterker nog, de jeugdspelertjes ervaren een verlammende werking door de scheldkanonnades vanaf de kant. Een vriend stelt de jeugdtrainer vervolgens de vraag waarom hij zo handelt. Op zich een heel terechte vraag. Dan wordt uitgelegd dat de kracht van het compliment wonderen zal doen. Het is immers bekend dat tegenover één berisping meerdere welgemeende complimenten moeten staan? Daarna begint een fase van bewustwording, waarin ook de jongensdroom van de jeugdtrainer uitkomt.

Hij wordt door zijn vriend geïntroduceerd bij de aanvoerder en de trainer van een club uit het zuiden van het land. Zij die ooit op het mooiste trainingscomplex van Nederland zijn geweest, herkennen direct de beschrijving in het boekje. Leuk! De theoretische uitleg over de complimenten bereikt op een bepaald moment wel de status van wijd open deur. De woorden EGO en COMPLIMENT worden als afkortingen gepresenteerd. Vervolgens worden het DISC-model en de theorie achter situationeel leiderschap uitgelegd. Het gebeurt in het verhaal allemaal op de achterkant van een bierviltje of op een kladblaadje. Dat komt, net als de conversaties tussen de volwassenen, wat gekunsteld over. Als er ten slotte ook nog het ABCEFG als geheugensteuntje wordt bijgehaald, is het boek bij de G ook Gelukkig uit. Toch wil ik 'De kracht van het compliment' aanbevelen aan hen die op zoek zijn naar een leuk relatiegeschenk of een stille hint naar hun leidinggevende. Niet als je jezelf eens diepgaand wilt verdiepen in de theorie zoals hierboven verwoord. Als managementadviseur geef ik gastlessen aan LiO-studenten (= leraren in opleiding). In deze setting is het heel leuk werken met dit boekje. De kracht van het compliment wordt in deze lessen met behulp van deze uitgave heel inzichtelijk. Want het is een feit dat positieve feedback leidt tot grootse resultaten. Het werkt bij jeugdspelers en in de eredivisie, bij kinderen op de basisschool en bij Pabo-studenten. Ook richting de schrijver, zodat hij zijn volgende uitgave weer met hetzelfde enthousiasme zal schrijven.

Over Willem Poppe

Willem P. Poppe is sinds 2007 werkzaam als senior managementadviseur. Hij maakte deze carrièrestap na negen jaar leiding te hebben gegeven aan een basisschool, gedurende welke periode hij tevens de opleiding TOP-management volgde. Momenteel studeert hij in Antwerpen voor een mastergraad in Publiek Management. Hij is lid van de kenniskring van Penta Nova en doet onderzoek op het gebied van onderzoeksmatig leiderschap. Hij heeft ervaringen opgedaan op het gebied van leiderschap tijdens werkbezoeken aan de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, IJsland en Schotland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden