Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Nieuwe One Minute Manager

Aangetrokken door de grote naam en faam van Ken Blanchard en de eerste uitgave van 'De One Minute Manager' begon ik te lezen in de nieuwe pennenvrucht. Tijdens het lezen nam de twijfel per minuut toe: is de herziene en gemoderniseerde uitgave nu wel of geen verbetering ten opzichte van het eerste boekje? In deze recensie geef ik geen antwoord op deze vraag; ik plaats wel enkele kanttekeningen.

Willem Poppe | 27 juli 2015 | 2-3 minuten leestijd

De schrijvers beginnen in dit mooi vormgegeven boekje met de onderkenning dat er in de maatschappij veel veranderd is. Dit vraagt om een andere aanpak door managers. De schrijvers doen een poging deze aanpak voor de lezer hanteerbaar te maken door drie geheimen te openbaren. Ze kiezen als stijlfiguur opnieuw voor een parabel. Dat dit niet altijd goed uitpakt, bewijst dit boekje.

De conversaties tussen de pientere jongeman en de speciaal soort manager zijn zoetsappig en voorspelbaar. Op de allereerste bladzijde staat dat we ons vooral moeten realiseren dat de mensen met wie wij werken en die onder ons werken de voornaamste bronnen zijn waaruit wij dagelijks putten. Het symbool van de one minute manager - het ene minuutje op de wijzerplaat van een digitaal horloge - is gekozen om ons hier dagelijks één minuut aan te herinneren.

Op dit punt zit mijn grootste twijfel. Ik onderschrijf volledig dat de medewerkers in een bedrijf of organisatie het menselijk kapitaal zijn. De ondertitel luidt niet voor niets: teamwork is de weg naar effectiviteit. Maar kijken we Rijnlands naar effectiviteit of - zoals de schrijver - met een Angelsaksische bril? Wanneer zijn medewerkers in een bedrijf of organisatie het meest gemotiveerd? Als zij samen de geformuleerde doelstellingen realiseren of als zij samen werken om de diepste bedoeling van het werk en hun leven te realiseren? Ik opteer voor de laatste benadering en deze bespeur ik nauwelijks in dit boekje.

De drie geheimen van de one minute manager worden vervolgens in stroomschema's en stappenplannen weergegeven. Dit versterkt mijn gevoel dat ook De Nieuwe One Minute Manager zijn bronnen aanboort om de bedrijfsresultaten te realiseren. Deze bronnen worden via de one minute aanpak zo effectief mogelijk ingezet. Ik kan me niet aan de gedachte onttrekken dat de schrijvers effectief verwarren met efficiënt.

Het heeft even geduurd voor ik deze recensie op papier durfde zetten, omdat er volgens ingewijden 50 miljoen exemplaren van Blanchards boeken zijn verkocht. Dat zegt veel. Maar vervolgens heb ik toch geen minuut getwijfeld deze recensie te plaatsen omdat de schrijver aan het eind van het boek zelf oproept om nuttige informatie te delen met anderen.

Over Willem Poppe

Willem P. Poppe is sinds 2007 werkzaam als senior managementadviseur. Hij maakte deze carrièrestap na negen jaar leiding te hebben gegeven aan een basisschool, gedurende welke periode hij tevens de opleiding TOP-management volgde. Momenteel studeert hij in Antwerpen voor een mastergraad in Publiek Management. Hij is lid van de kenniskring van Penta Nova en doet onderzoek op het gebied van onderzoeksmatig leiderschap. Hij heeft ervaringen opgedaan op het gebied van leiderschap tijdens werkbezoeken aan de Verenigde Staten, Zuid-Afrika, IJsland en Schotland.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden