Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek integriteit en compliance

Compliance moet je hebben en integer handelen moet je doen! Maak integriteit meetbaar en van iedereen. Marius van Rijswijk roept ons in Handboek integriteit en compliance op om integer gedrag te laten zien en ons niet in slaap te laten sussen door de steeds uitdijende compliance systemen. Compliance zonder integer gedrag is niets!

Christel Deckers | 20 mei 2016 | 2-3 minuten leestijd

Van Rijswijk start zijn Handboek integriteit en compliance met het weergeven van de disbalans tussen compliance en integriteit en de verontwaardiging hierover in onze maatschappij. Vervolgens introduceert hij zijn nieuwe kijk op integriteit en compliance in de vorm van het zogenaamde Sure! model. Dit model is bedoeld om compliance en integriteit duurzaam te verankeren in de organisatie.

Het model kent een viertal fases; te weten het morele kompas van de organisatie, dat noemt hij de basiswaarden; fase 2 is het normenkader en dit kader geeft richtlijnen voor concreet en integer gedrag. Fase 3 is het voorbeeldgedrag: de leidinggevenden als rolmodellen. In feite te beschouwen als een uitwerking van fase 2 het normenkader. En tenslotte fase 4 Gedragspatronen: concreet integer gedrag van de individuele medewerker.

Aan de hand van de Action Learning Cyclus geeft hij in vijf stappen aan hoe het continue verbeteren van de organisatie op het gebied van compliance en integriteit geborgd kan worden. De theorie en de gebruikte modellen en vragenlijsten zijn helder en eenvoudig van opzet en gemakkelijk te gebruiken.

Helaas zijn sommige schema’s slecht leesbaar, zoals bijvoorbeeld op pagina 160. De toon van het boek nodigt niet altijd uit tot lezen, als voorbeeld noem ik het aantal keren dat de schrijver het woord ‘moeten’ gebruikt en dat is jammer want zijn intentie is goed.

Van Rijswijk wenst dat zijn handboek het begin is van een vernieuwde dialoog over compliance en integriteit. Ik steun hem niet alleen in zijn wens maar ben van mening dat het bittere noodzaak is om hier ook meteen als organisatie mee aan de slag te gaan. Ik denk alleen dat een positieve oproep meer medestanders genereert en een grotere beweging op gang kan brengen. Het aantal voorbeelden van hoe het niet moet draagt daar niet aan bij. We zijn meer geholpen met goede voorbeelden: immers we weten allemaal dat goed voorbeeld goed doet volgen!

Ten slotte kun je na het lezen van dit boek niet meer volhouden dat je niet weet waar en hoe te beginnen. Het door de schrijver aangeboden aantal tools, vragenlijsten en downloads zijn daarbij zeker ondersteunend. Niets houdt je tegen om meteen aan de slag te gaan!

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden