Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek integriteit en compliance

Good Governance, compliance en maatschappelijk verantwoord ondernemen: die thema’s zijn in het bestuurlijk landschap niet populair, maar zeker wel ‘hot and happening’. Marius van Rijswijk schrijft met zijn ‘Handboek Integriteit en Compliance’ een boek dat belooft integriteit meetbaar te maken en ‘van iedereen’.

Arvid Buit | 8 december 2015 | 1-2 minuten leestijd

De indeling van het boek is compact en overzichtelijk. Vlot bijna, want het beschrijft na de inleiding een stuk theorie, 4 heldere fases die je dient te doorlopen, gevolgd door uitleg over ontwikkeling en ‘how to get started’. Helaas is het boek zelf een stuk minder vlot. Sterker nog, ik kwam er persoonlijk zeer moeilijk doorheen. Veel uitgebreide omschrijvingen, (vooral in het begin) eindeloze voetnoten en zeker ook een hoog ‘open-deuren’ gehalte.

Het is een overzichtelijk boek, dat zeker beschrijft wat de heersende problematiek is. De schrijver biedt ook een adequaat inzicht in de oorzaak hiervan. Maar wat mist is een eigen en vernieuwend inzicht. Er worden zeker 10 modellen behandeld die in elk managementboek te vinden zijn. Het is alsof er ‘beschreven’ wordt, en niet ‘geschreven.’ Dit gezegd hebbende, is het boek wel zeer volledig uitgewerkt en biedt het praktische handvatten voor lezers die aan de slag willen gaan met opgedane inzichten.

Al met al lijkt dit boek mij zeker geschikt voor managers die zich voor het eerst verdiepen in de materie. Dan biedt deze handleiding een volledig beeld en kan het gelden als basis voor werken vanuit integriteit. De geoefende bestuurder kan zichzelf de moeite besparen, daarvoor biedt dit werk weinig nieuws. Jammer ook dat een boek in deze prijsklasse niet is voorzien van een hardcover.

Dit boek komt op mij vooral over als lesmateriaal. Misschien voor management opleidingen of middenkader trainingen. Ook op het gebied van compliance geldt: ‘Een goed begin is het halve werk’. En een goed begin is dit boek zeker.

Over Arvid Buit

Arvid Buit is executive coach en auteur van Wahlberg, Het verhaal van een CEO en Red de Alfawolf, Zachte leiders maken stinkende wonden. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van topbestuurders en de ontwikkeling van het vakgebied coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden