Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Cirkel

Een filosofische roman over de toekomst van technologie en het internet, zo zou ik 'De Cirkel' van Dave Eggers willen noemen. Een roman die als een speldje in je brein prikt om je te laten nadenken over je mobiele internetgebruik en je privacy die je steeds meer weggeeft. Dit verhaal over technologiebedrijf De Cirkel is misschien geen meesterwerk, maar het is zeer vermakelijk en stemt zeker tot nadenken.

Linda Poort | 31 maart 2014 | 2-3 minuten leestijd

De Cirkel heeft alle in 2014 bestaande social mediakanalen opgeslokt en komt over als een soort kruising tussen Facebook, Google en Twitter. Het bedrijf draait om innovatie en nieuwe toepassingen van techniek en biedt steeds meer diensten aan die met elkaar verweven zijn. We worden op de campus geïntroduceerd door Mae Holland, een 24-jarige vrouw die dolgelukkig is om bij het jonge, vooruitstrevende bedrijf aan de slag te mogen gaan.

Een van de kernwoorden van De Cirkel is communicatie. Alles dient gedeeld te worden. ‘Geheimen zijn leugens’. Mae wordt als medewerker van de afdeling klantenservice niet alleen geacht de problemen van haar klanten op te lossen, maar men gaat er ook vanuit dat ze op de hoogte is van iedereen en alles wat er in het bedrijf gebeurt. De werkdruk is torenhoog, maar Mae lijkt het allemaal heel gewoon te vinden.

De inspiratievolle, vriendelijke, efficiënte omgeving maakt dat De Cirkel wat haar betreft niets verkeerd kan doen. Het verhaal is zeer onderhoudend, mede doordat de basis gestoeld is op onze huidige werkelijkheid. Maar juist daardoor is het ook lastig om het verhaal een zekere geloofwaardigheid mee te geven. Enerzijds weten we dat deze futuristische sciencefiction waarschijnlijk niet bewaarheid wordt en is het niet erg dat alle personen in 'De Cirkel' veel te meegaand en naïef zijn. Maar aan de andere kant, juist omdat er wél een mogelijkheid is dat iedereen zich in de toekomst voor zijn eigen veiligheid en gemak geheel vrijwillig onderwerpt aan een nieuw soort Big Brother, komt de impact van de boodschap van Dave Eggers wat minder hard aan.

Die ongeloofwaardigheid komt nog iets sterker naar voren in hét stokpaardje van De Cirkel: transparantie. ‘Privacy is diefstal’. Alles wordt geregistreerd en aan alles wordt een ranking verbonden. Niets mag ooit worden gewist. De visie van De Cirkel is dat alle informatie van iedereen voor iedereen openbaar dient te zijn. Als alle informatie is gedigitaliseerd en de gehele wereld live via camera's met internetverbinding te volgen is, dan zal er een eind komen aan alles wat fout is in de wereld, waaronder misdaad en politieke onderdrukking. Het is allemaal wat vergezocht, maar dat scherpe speldje blijft je prikken...

Oftewel, 'De Cirkel' is als roman redelijk oppervlakkig, maar de besproken onderwerpen zijn juist diepgaand, meerlaags, boeiend en actueel. Al met al is 'De Cirkel' daarom een aanrader voor alle intensieve internetgebruikers. Wat is jouw opvatting over social media, transparantie en privacy? Dave Eggers daagt je uit daar nog eens goed over na te denken.

Over Linda Poort

Linda Poort werkt als medewerker communicatie en webredactie bij IIA Nederland, dé beroepsorganisatie van internal auditors. Ook is ze mede-eigenaar van Wandelenmacedonie.nl, heeft ze het boek Richting Freelancen geschreven en is ze medeauteur van Het Freelancersalfabet. In haar vrije tijd leest Linda alles wat los en vast zit, onder het genot van grote mokken thee en stukken pure chocolade.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden