Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

WIJ

Hoe haalt u het beste uit uzelf en hoe bereikt u het meeste met anderen? Leiderschapsspecialist Remco Claassen is in zijn eerste boek 'IK' hoofdzakelijk ingegaan op persoonlijk leiderschap en congruentie. Hierbij waren de hoofdthema's 'wie ben ik?' 'wat wil ik? en 'hoe haal ik het beste uit mijzelf?' Uit zijn tweede boek 'WIJ' blijkt dat je er nog niet bent als je weet wie je bent en wat je wilt! Je bent dan niet bij voorbaat succesvol en gelukkig. Dan pas start het spannende spel om dit werkelijk voor elkaar te krijgen. En daar blijken we helaas anderen bij nodig te hebben.

Peter Vermeulen | 6 juni 2008 | 3-4 minuten leestijd

Na veertien jaar ervaring als trainer en onderzoeker op het gebied van leiderschap, ontdekte Remco Claassen dat de basis van leiderschap over anderen ligt in leiderschap over jezelf.

Na 'IK' volgt nu dus 'WIJ'. Het samenspel van u ('IK') met al die andere 'IK'-jes' ('WIJ') in uw dagelijkse omgeving. Personen die u nodig hebt en mensen die u nodig hebben. Personen die u helpen en degenen die u tegenwerken. Mensen waar u invloed op heeft (of denkt te hebben) en mensen die u beïnvloeden.

Het eerste hoofdstuk getiteld 'Ik-light' bevat een zeer complete samenvatting van 'IK'. Hoe kun je er voor anderen zijn als je niet eens weet wie je zelf bent? Remco Claassen legt stap voor stap uit hoe u het beste uit uzelf kunt halen. Door middel van talloze voorbeelden laat hij zien dat u het aan uzelf én uw omgeving verplicht bent om goed voor uzelf te zorgen. De psychologie van het gunnen staat centraal in het tweede hoofdstuk. 'Als u weet wie u bent en wat u wilt, hebt u het daarmee nog niet bereikt.' Hier blijkt dat uw succes of geluk vele afhankelijkheden heeft van de mensen in uw omgeving.

Hoe u het meeste voor elkaar krijgt met al die anderen om u heen, legt Remco Claassen haarfijn en humoristisch uit. Dit noemt hij de kunst van het Manipuhelpen. Dit hoofdstuk is een samenvatting van inzichten en een verzameling van vijf wetten waarmee u te maken krijgt als u met iemand anders iets wilt bereiken. Stuk voor stuk geven ze handvatten om effectief om te gaan met andere mensen in uw omgeving.

In hoofdstuk 3, 'Hoe word je een WIJ mens', leert u wat u kunt doen om mét anderen succesvol te zijn. U dient wel uw gedrag aan te passen en u te richten op het in de plus komen bij de ander. 'Als u uw ego overwint en de beslissing neemt om de ander positief te benaderen, dan zorgt u voor het fundament.' Door plussen te scoren (accountmanagement), metselt u aan het bouwwerk van vertrouwen. Hierdoor groeit de ander naar u toe. Doordat u plust vanuit uw gedrag, bent u bezig vanuit de circle of influence. Hierdoor ontstaat dan bij de ander de bereidheid om op basis van vertrouwen iets voor u over te hebben.

Om dit gestructureerd en effectief aan te pakken, gebruikt Claassen wederom het missionmodel en de energiecoach. Het geheim van langdurig en vruchtvol samenwerken en samenleven wordt onthult in hoofdstuk 4; 'Wij-vorming'. De kern van Wij-vorming zit hem in het gezamenlijk doorlopen van vijf stappen om het cement in het bouwwerk te creëren. 'Je moet mensen binnen het bereik van hun eigen territorium de vrijheid en de ruimte geven om verantwoordelijkheid te kunnen nemen en hun passie en talent te kunnen inzetten met eigen inbreng.'

Claassen sluit 'WIJ' af met het hoofdstuk 'Manipuhelpen in de praktijk'. Theorieën komen vaak pas tot leven als je praktijkverhalen hoort. Claassen heeft er voor gekozen om fictieve situaties te beschrijven die wél werkelijke praktijkervaringen bevatten. Dit doet hij door middel van de fictieve personages Willem, zijn vrouw Wiesje, Willem's gevecht met zijn managementteam en zijn groeipad naar een inspirerend leidinggevende en een liefdevolle vader. Zij geven u een routeplan om mee aan de slag te gaan en zo te bouwen aan een stevige basis in uw team.

'WIJ' voegt misschien niet veel nieuws toe aan uw boekenkast, maar Remco Claassen heeft de afgelopen veertien jaar voor u alle theorieën en inzichten op het gebied van persoonlijke ontwikkeling geprobeerd, gestructureerd en tot een stappenplan omgevormd en vervolgens gebundeld in één boek. Dit scheelt u zeker heel veel tijd en geld. Samen met de zeer complete samenvatting van 'IK' in het eerste hoofdstuk, ontstaat met 'WIJ' hét boek op het gebied van persoonlijke ontwikkeling. Aangevuld met de noodzakelijke kennis van alle goeroes op dit gebied, het pittige taalgebruik en de soms harde confronterende humor van Remco Claassen ontstaat een zeer origineel, vernieuwend en vlot leesbaar boek dat WIJ gelezen moeten hebben.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is serial entrepreneur en business angel en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden