Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

IK

'IK is het belangrijkste boek dat je ooit voor ogen hebt gehad' is de openingszin op de achterzijde van het boek van Remco Claassen en Mayta Braun. Hiermee wordt in ieder geval direct de interesse van de lezer gewekt, en tevens een hoge verwachting geschapen. 

Peter Vermeulen | 9 mei 2008 | 3-5 minuten leestijd

De schrijvers hebben naar eigen zeggen een multigoeroeboek geschreven. Hiermee bedoelen ze dat ze zich via trainingen, workshops, boeken en dvd's hebben laten inspireren door alle goeroes die groei, ontwikkeling en leiderschap als missie hebben. Dit hebben ze vervolgens in twijfel getrokken en aangescherpt met hun eigen gedachten en modellen. Maar gaat 'IK' nu over u als lezer, of over het ego van de schrijvers?

Remco Claassen en Mayta Braun starten zeer pakkend en confronterend met een aantal stellingen. Een ervan is dat heel veel mensen niet in lijn met zichzelf in het leven staan. Of er niet uithalen wat zij echt zouden willen. Dit noemen de auteurs incongruentie; mensen die hun passie en hun talent niet of slechts gedeeltelijk in hun leven terugvinden of kwijt kunnen.

Door incongruentie klunen mensen verdoofd door het werk en hun leven. Hierdoor worden mensen onder andere ziek, en ontstaan er privé of zakelijk relatieproblemen. Door dit alles zijn wij mensen experts geworden in het survivalen, en hebben we voor onszelf verschillende technieken gecreëerd om te overleven.

Hiervan geven de schrijvers drie voorbeelden:

- De positieve levenshouding: 'Nee, ik mag niet klagen.'

- Surrogaatgeluk: Energie halen uit golfen, duivenmelken of linedancing ('dan loopt er in ieder geval iets in de pas in het leven'). Dit noemen de auteurs het plaatsvervangende geluk. Mensen halen hier in het weekend hun energie vandaan om de werkweek door te komen.

- Uitstelgeluk: Later word ik gelukkig. Deze mensen klunen door, maar sparen en beleggen om de pensioengrens naar voren te halen. Vaak blijken mensen echter na het behalen van dit vervroegde pensioen letterlijk en figuurlijk om te vallen.

Met deze opening is de toon gezet voor dit boek. De serieuze context wordt op zeer humoristische maar confronterende wijze beschreven. In de hoofdstukken die volgen krijgt u les in de IK-ologie. U wordt geholpen om te weten te komen wie u bent en wat u precies wilt. Dit doen de schrijvers door middel van de pijlers van succes.

Deze zijn simpel en effectief. Als u namelijk weet wie u bent (ik) en wat u wilt (doel, missie), richt u de aandacht op de ander (anderen). Hierbij gaat u uw talenten en kwaliteiten inzetten om waarde in de levens van anderen te genereren. 'Leiderschap is weten wat je wil en dat kunnen transformeren naar het voordeel van anderen.' Dan heb je alle pijlers van succes op scherp en ontstaat een van de belangrijkste leefregels.

'Ik kan alles bereiken wat ik wil als ik maar genoeg anderen help om te bereiken wat zij willen!' Om te bereiken wie u bent en wat u wilt dient u in eerste instantie een mission statementmodel te maken. In 'IK' wordt u geholpen om deze persoonlijke missie te formuleren.

Het maken van uw mission statement bestaat uit vijf stappen: - Het vullen van de trechter, oftewel alles verzamelen waarvan u denkt dat het voor uw missie belangrijk kan zijn;

- opstellen van de shortlist;

- schrijven van uw mission statement;

- vertalen van uw mission statement naar leefregels voor de kerngebieden in uw leven;

- het stellen van doelen per kerngebied.

Nadat uw mission statement gereed is, is de volgende stap deze te borgen door middel van een aantal leefregels. Dit noemen de schrijvers de schijf van vijf, of de schijf van succes. Deze schijf bestaat uit de vijf delen waar het leven zich afspeelt. De leefregels worden weer onderverdeeld in vijf aspecten, te weten: actief, sociaal, materieel, emotioneel/spiritueel en fysiek. Als laatste begeleiden de schrijvers u bij het stellen van doelen.

Remco Claassen en Mayto Braun maakten zoals zij zelf in de inleiding beamen een multigoeroeboek. Zij maken met andere woorden dankbaar gebruik van veel bekende theorieën. Zoals onder andere de zeven eigenschappen van Stephen Covey. Aangevuld met hun eigen theorieën ontstaat een uniek managementboek over egomanagement.

Conclusie: 'IK' behoort niet tot de belangrijkste boeken die ik ooit voor ogen heb gehad. 'IK' behoort wel tot de top tien van innovatiefste managementboeken. Uit de schrijfwijze blijkt dat Claassen niet voor niets een veelgevraagde leiderschapstrainer is. Remco Claassen en Mayta Braun schrijven met 'IK' een goed boek vol humor over gezond egocentrisme. Bovendien biedt het praktische tips om weer baas over je eigen leven te worden. 'IK' mag dan ook niet in uw boekenkast ontbreken. Met 'IK' kunt u aan uw ego werken. En dat is voor velen een bittere noodzaak.

Over Peter Vermeulen

Peter Vermeulen MBA is ondernemer, investeerder en co-founder van mEYEholding en Azalea Vision en schrijft recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden