Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Netwerken werkt

Een inspirerend boek, waar je zelf meteen mee aan de slag kunt, is het boek 'Netwerken werkt'. In dit uitgebreide standaardwerk legt netwerkauteur Rob van Eeden uit hoe u een succesvolle netwerkcampagne opzet en uitvoert voor het vinden van een echt passende baan. Niet alleen leert u veel over netwerken, ook biedt het boek oefeningen voor het leren herkennen van eigen talenten en carrièredoelstellingen.

Nolda Straatman | 15 september 2010 | 2-3 minuten leestijd

Voor het verschijnen van het boek 'Netwerken werkt' in 2004 bestond er geen oorspronkelijk Nederlands boek over netwerken, zo schrijft auteur Rob van Eeden. In dit echt Nederlandse standaardwerk over netwerken besteedt hij heel specifiek aandacht aan het gebruik van netwerken in de zoektocht naar een passende baan. Om deze reden gaat het boek niet alleen in op wat netwerken is en hoe een succesvolle netwerkcampagne uitvoert, maar besteedt Van Eeden ook uitgebreid aandacht aan wat de netwerker over zichzelf en zijn of haar carrièreperspectieven te weten moet komen.

Dit boek, dat mijns inziens zeer geschikt is voor een beginnende netwerker, neemt u bij de hand en begeleidt u door middel van verschillende intensieve opdrachten bij het netwerken. In het eerste deel van zijn boek maakt Van Eeden de toegevoegde waarde van netwerken duidelijk boven of naast solliciteren. Ook legt hij uit wat netwerken precies is en waarom het zo goed werkt.

Na deze inleiding laat Van Eeden u achter uw kwaliteiten komen door het herinneren van persoonlijke succesverhalen. Om vervolgens aan de hand van verschillende opdrachten te ontdekken wat voor soort werk en carrière u ambieert. Vooral de speciale aandacht voor de veranderingen op de huidige arbeidsmarkt en hoe u daar bij het bepalen van uw doelstellingen en bij het latere netwerken rekening mee kunt houden, heb ik als erg nuttige informatie ervaren. Als u weet wat u kunt en wilt, wordt het tijd om met deze informatie een resumé samen te stellen, die u vervolgens gebruikt en gepolijst tijdens het netwerken.

In het laatste deel van het boek gaat Van Eeden dan ook in op het opstellen van een resumé en het opzetten en uitwerken van de werkelijke netwerkcampagne. Tijdens deze campagne begint u met het uitzoeken van uw netwerk en welke mensen u in welke fase het beste kunt spreken. Het werkelijke netwerken begint eerst in de persoonlijke kring en breidt zich steeds verder uit, totdat u in de buurt komt van de bedrijven en de functie waarin u wilt werken. De eerste fases zijn vooral bedoeld om de door u gestelde doelen en ideeën te testen. In de latere fases weet wat u wilt en kunt u aandacht besteden aan het verkennen van de gewenste werkomgeving en steeds dichter in de buurt van de juiste personen proberen te komen, die u uiteindelijk kunnen helpen uw droombaan te verkrijgen. Van Eeden drukt ons als lezers op het hart om hierbij niet in de 'sollicitatieval' te trappen en in feite te solliciteren naar een baan. U bent immers bezig met NETWERKEN op weg naar de juiste baan. Deze stap voor stap aanpak van het netwerken op zoek naar een baan levert u een bruikbare richtlijn en verschillende nuttige oefeningen op. Maar bovendien een werkwijze die zeer stimulerend werkt om zelf aan de slag te gaan met hopelijk een leuke netwerkcampagne.

Over Nolda Straatman
Nolda Straatman is afgestudeerd master internationale betrekkingen en bachelor slavisch. Zij is een echte internationalist met passie voor kennisoverdracht en een reislustige cultuur-enthousiast. Ze zet zich graag op een praktische en uitvoerende manier voor mensen in, o.a. op het gebied van educatie en communicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden