Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Verbaal Meesterschap

Als u eerder boeken van Remco Claassen heeft gelezen, of hem al eens heeft horen spreken, dan weet u: deze man bruist van de energie. En dat is ook terug te vinden in zijn nieuwste boek 'Verbaal Meesterschap'. De energie spat in dit geval van het papier af. Met de nodige humor, rake opmerkingen en scherpe kantjes. Zaken die u aan het denken zetten, u er toe verleiden kritisch naar uw verbale uitingen te kijken en u inspireren. Want u leert buitengewoon veel van dit boek. Handig voor iedereen die geregeld voor groepen spreekt, en ook voor iedereen die de fijne kneepjes van het spreken verder wil ontwikkelen.

Daniëlle de Jonge | 2 november 2011 | 2-3 minuten leestijd

'Verbaal Meesterschap' is in feite een zelfstudie, een training die u thuis of op kantoor volgt, maar dan zonder de persoonlijke ondersteuning van de trainer. Aan u de kans om er voortvarend mee aan de slag te gaan en met plezier uit te proberen hoe u uw spreektalent verder uitbouwt. Er staan oefeningen in, achtergronden, voorbeelden en tal van tips. Alles kort en krachtig omschreven.

Gaandeweg het boek ontdekt u dat alle tips ook in het boek zelf gebruikt zijn. Bijvoorbeeld door de omschreven anekdotes, waarmee u een onderwerp beter weet te onthouden. En ook de associaties helpen daarbij. Bijvoorbeeld een gebied in uw hersenen dat veel invloed heeft op uw manier van reageren, is omgedoopt tot 'rode bloemkool'. Reken er maar op dat u hieraan denkt, zodra u merkt dat u iets te fel wilt reageren.

Het eerste deel van het boek gaat voornamelijk over het begrijpen van communicatie. Waarom reageert u bijvoorbeeld primair in sommige gevallen? En wat is het belang van het herkennen en begrijpen van het gedrag van anderen? Het is als het ware een gebruiksaanwijzing voor de mens, weliswaar specifiek gericht op de verbale (on)mogelijkheden.

Doordat de schrijver deze onderwerpen eerst omschrijft, heeft u meer profijt van de tips en voorbeelden in het tweede deel van het boek. De basis wordt gelegd om vervolgens maximaal te leren hoe u effectief communiceert. In dat tweede deel gaat het dus om het 'hoe' van communiceren. U weet wellicht al dat niet de inhoud maar de vorm ervoor zorgt dat mensen u en uw verhaal onthouden. En dan bij lange na niet alles, dus kunt u maar beter extra aandacht aan de vorm geven.

Claassen helpt u daarbij door u te leren hoe u sprekerspijn voorkomt, hoe u aandacht krijgt van uw publiek en hoe u bijzonder slim omgaat met uw lichaamstaal. Hij laat zien op welke manier u entertainment in uw presentaties brengt, zonder als clown over het podium te springen. En u ontdekt welke woorden u moet gebruiken om de drie verschillende talen – horen, zien en voelen – van uw publiek te spreken. Persoonlijk vond ik het erg leuk om zijn omschrijvingen te lezen.

Als trainer gebruik ook ik diverse manieren van communiceren om deelnemers te inspireren en prikkelen. Zijn manier van benoemen maakt het des te leuker om hier verder mee te spelen in mijn werk. Het boek leest vlot, is begrijpelijk en u kunt er direct mee aan de slag. Pakt u het goed aan, dan merkt u vanzelf dat u meer opvalt en dat mensen beter onthouden wat u te vertellen heeft. Een verbale meester in optima forma.

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden