Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Zelfsturend leren

Wat mij vanaf het voorwoord van 'Zelfsturend Leren' aanspreekt, is de oprechtheid en 'menselijkheid' waarmee Ratering, ondersteund door Hafkamp, ons zijn boodschap over leren in organisaties meedeelt. 

Iwan Basoski | 26 november 2002

Dat het in bedrijven in de eerste en laatste plaats gaat om mensen van vlees en bloed, zou je bij lezing van veel recente managementliteratuur, waarin het zoveelste organisatorische subsysteem of nieuwe instrument wordt belicht, bijna vergeten. Het gaat bij Ratering en Hafkamp dus over mensen. Dit uitgangspunt wordt op veel momenten in het boek duidelijk. Sterk is bijvoorbeeld de koppeling van de betekenis en invulling van 'leren' aan de verschillende levensfasen die mensen doorlopen. Dat het bij 'leren' primair gaat om de ontwikkeling van zaken als respect, openheid, echtheid en verantwoordelijkheid, door de auteurs aangeduid als 'innerlijke kwaliteiten', onderstreept nog eens dat mensen in organisaties alleen door zichzelf te zijn en te ontwikkelen, toegevoegde waarde kunnen bieden.

Het in het boek in 12 stappen uitgewerkte model voor leren is weliswaar niet nieuw of uniek, maar geeft wel concrete handvatten en gaat daarin verder dan veel bestaande literatuur over leren. De authenticiteit van het boek en de concrete bruikbaarheid van het gepresenteerde model compenseren mijns inziens de hier en daar wat lastig te volgen verhaallijn, waarin de lezer met enige regelmaat langs voor de auteurs blijkbaar vanzelfsprekende termen en gedachtesprongen moet manoeuvreren.

Over Iwan Basoski

drs. Iwan Basoski is managing director bij KPC Groep, een consultancybureau op het gebied van leer- en opleidingsvraagstukken. Zijn verantwoordelijkheid bij KPC Groep betreft de consultancy op het vlak van management development, leiderschapsvraagstukken, verandermanagement en organisatiecultuur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Dick Ratering, Koos Hafkamp
Zelfsturend leren

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden