Om de pragmatici te bedienen maakt de auteur tevens gebruik van voorbeelden uit zijn eigen praktijk. De boodschap is niet nieuw maar wel vernieuwend in zijn context; 'Verander de wereld, begin bij u zelf'. Zelfonderzoek en morele kracht zijn hierin belangrijke stappen.
In de context van veranderingen in organisaties en teams geeft Quinn aan om te stoppen met het nastreven van eigen belangen, maar je te identificeren met de gezamenlijke doelen van de groep. De hiërarchische verhoudingen in organisaties zijn volgens Quinn niet per definitie verkeerd, maar wel als deze resulteren in te weinig inspanningen om veranderingen te bewerkstelligen. Dit laatste zal menig consultant herkennen in organisaties die roepen om leiderschap en verandering, maar zelf onvoldoende de verantwoordelijkheid hier voor nemen. Het veranderen of wel het besef hiertoe vangt eigenlijk al aan met het lezen van dit boek.
De voorbeelden zijn, ook al zijn ze soms wat dik aangezet, een feest der herkenning als je hiervoor open staat. Het sterkt de lezer in het zich ontdoen van de mythes over leiderschap en verandering. De sceptici zullen wellicht door de titel of het aanvoeren van de historische figuren minder uitgedaagd worden dit boek te lezen. Een inspirerend boek, origineel en overtuigend geschreven, een absolute aanrader om ook meer te betrekken in consultancy en trainingen.