In 'Overtuigend debatteren: Alle technieken, tips en trucs' geven Van der Geer en Kroes in een kort en goed leesbaar boek aan hoe u een winnend debat voert. Wat doet u vooraf, hoe houdt u de aandacht in het debat vast en wat zegt u zeker niet. Er zijn zeker tips en trucs die u zult onthouden na het lezen van dit boek. Nu alleen nog toepassen in de praktijk!
Debatteren is een vak apart. In 'Overtuigend debatteren' leggen twee experts uit hoe u kunt zorgen dat u er succesvol in bent. Van der Geer is een 'debatgoeroe' en Kroes is wereldkampioen debatteren. Alle technieken, tips en trucs komen langs. Want het gaat bij een debat niet alleen over uw argumenten, maar over hoe u het brengt, hoe u het publiek meeneemt en de tegenstander bespeelt.
Debatteren is bijzonder omdat het grote vaardigheden van een deelnemer vereist. Ook al weet u nog zoveel over een onderwerp, heeft u de juiste cijfers en het gelijk aan uw hand, daarmee hoeft u het publiek niet te overtuigen. Voorbeelden hiervan kunt u zich vast allemaal nog herinneren, kijk naar het gemiddelde debat dat Wilders voert. Inhoudelijk niet sterk, maar hij krijgt genoeg publiek mee. Waarom lukt dat sommigen van zijn tegenstanders niet? Andere voorbeelden zijn er ook, denk aan Obama of Bill Clinton. Wat kunt u doen om ook zo over te komen?
Het boek leest prettig, er is niet te veel tekst op een bladzijde en er zijn aparte kaders met voorbeelden. De verschillende stappen - van 24 uur voor het debat tot het succesvolle einde - zijn goed beschreven. In acht hoofdstukken leiden de auteurs u door de mogelijkheden. Zo kunt u bijvoorbeeld zelf aanvallen met duidelijke statements. En als u zelf wordt aangevallen zorg er dan voor dat u niet in de verdediging schiet, maar leg uit wat er aan de hand is. Zeg dus niet ' toch vind ik , maar: het zit zo'. Als iemand in de verdediging schiet dan zal de ander wel een punt hebben, toch?
Een volledig hoofdstuk is gewijd aan grip houden op het debat, hoe zorgt u er bijvoorbeeld voor dat u geregeld het woord krijgt? De oplossing is eenvoudig. Houd goed oogcontact met de gesprekleider, en u zult eerder het woord krijgen. Of laat zien dat u het woord wil, steek uw hand op. Het publiek zal willen weten wat u te melden hebt. En als u dan het woord heeft, licht dan duidelijk toe wat u bedoelt, niet wollig of heel uitgebreid, maar wees to-the-point. Bij voorkeur aan de hand van een voorbeeld dat het publiek aan zichzelf kan relateren. Of stel een vraag waarop het publiek een antwoord wil weten. Betrek het publiek erbij, zij maken uit wie er als winnaar uit de bus komt.
Er staan ook tips van een heel andere orde in het boek, bijvoorbeeld over de afstand tussen u en uw tegenstander. (Standaard 2 armlengten van elkaar, maar als u het persoonlijker maakt dan dichterbij.) Wat moet u aantrekken? En wat moet u zeker niet zeggen? In elk van de hoofdstukken staan tips en trucs die u in debatten maar ook daarbuiten kunt gebruiken. En met de debattest aan het einde van het boek ziet u welk debatprofiel u heeft en hoe u een, nog, betere debater kunt worden.
Het boekje leest als een trein, er komen veel ' ja natuurlijk' momenten in voor en dat moet ik echt eens doen. Wellicht kunt u zichzelf, net als ik, in het nieuwe jaar voornemen gewoon elke maand minstens twee tips toe te passen!
Over Ilja Jacobs
Ilja Jacobs is auditor bij de provincie Overijssel, is freelance docent en zit in de raad van toezicht van een welzijninstelling. Ze schrijft de recensies op persoonlijke titel.