Adam Kahane heeft veel ervaring in veranderingsprocessen die als zeer complex aan te merken zijn. Kris kras over de wereld is hij bezig geweest met rechtshervorming, vredestichting, klimaatveranderingsprocessen, voedseltekorten en dergelijke. Soms voor organisaties en soms voor regeringen. Processen die gewoonlijk met veel macht worden doorgedrukt of met veel liefde worden omgeven. Beide hebben eigenlijk geen optimaal succes, zo concludeert de auteur in 'Power & Love'.
Hij gaat uitvoerig in op beide elementen en laat zien wat de productieve kant en de schadelijke kant van ieder afzonderlijk is. Ten slotte toont hij wat het effect is indien je macht en liefde in een gezonde mix bijeen brengt. Het democratiseringsproces van Zuid-Afrika is één van de sterkste voorbeelden van de eenheid van macht en liefde die Adam Kahane aanhaalt.
Na de vrijlating van Mandela, of eigenlijk daarvoor al, trad er een veranderingsproces in werking. Dit zorgde er uiteindelijk ervoor dat een apartheidsregime in een democratie veranderde. Als extra moeilijkheidsgraad was daar een machtswisseling van blank naar zwart. Neem daarbij in ogenschouw het gedrag van de blanken tijdens het apartheidsregime tegenover de zwarte medemens. Voor mij is dat nog steeds een ongelofelijk veranderingsproces. Een meesterprestatie dat dit niet uitgemond is in een burgeroorlog of massale wraakactie.
Ik raad je eigelijk nog een ander boek aan om eerst te lezen voordat je dit boek ter hand neemt; de autobiografie van Nelson Mandela; 'De lange weg naar de vrijheid'. Dit boek vormt een perfecte voorbereiding voor 'Power & Love'. De auteur beschrijft veel van zijn werk en maakt veelvuldig gebruik van zogenaamde workshops. Dit is één van de instrumenten die hij met name in de beginfase inzet. Meestal in een situatie met mensen of organisaties die lijnrecht tegenover elkaar staan.
Zondermeer jammer is dat hij in het boek niet verder stilstaat bij de inhoud van die workshops. Dat zou ik mateloos interessant gevonden hebben; hoe krijg je partijen die heel ver van elkaar staan zover dat ze gaan inzien dat het anders moet worden en dat alleen macht niet het gewenste resultaat zal opleveren. Maar dit geldt ook voor te veel liefde die onder andere zelfverwezenlijking van mensen in de weg kan staan. Kahane's werkveld behelst met name de wereldproblematiek en is dus heel herkenbaar. Maar door het uitblijven van de inhoud van de workshops blijft het wat afstandelijk. Naast de uiteenzetting van macht en liefde afzonderlijk, gevolgd door de combinatie van deze twee, beschrijft de auteur ook het proces dat er aan ten grondslag ligt om uiteindelijk macht en liefde in een goede balans te krijgen. Hij vergelijkt dit met het leren lopen. Dat begint bij proberen en dus vallen, wat feitelijk inhoudt dat je fouten maakt. Vervolgens komt struikelen aan bod, waarbij je de goede kant op gaat en af en toe nog een misrekening maakt. Het eindigt met lopen. Dit laatste is meer vanzelfsprekend. De kracht van dit boek zit dan ook meer in het eerste gedeelte.
Over Eric van Arendonk
Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.