Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kleur bekennen

Hoe maakt u moeilijke thema's op het werk bespreekbaar? Hoe ontdekt u wat er leeft onder uw personeel als het gaat over wat nog grappig is en wat beledigend is? Hiervoor heeft Christien Smit nu een eenvoudig spel ontwikkeld. 'Kleur bekennen' gaat over wat mensen gewenst en ongewenst gedrag vinden op de werkvloer. Het is een kaartspel, waarin allerlei prikkelende vragen staan over moeilijke onderwerpen. Wat vindt u nog acceptabel en vindt uw collega dat ook? Inzicht in uw eigen en andermans grenzen ontstaan door dit spel te spelen. De vragen zijn eenvoudig maar doeltreffend en zijn snel aan te passen aan thema's uit de eigen organisatie. Door de verschillende 'spelvormen' zijn moeilijke onderwerpen bespreekbaar!

Ilja Jacobs | 30 oktober 2009

'Wat vind jij gewenst en ongewenst gedrag op de werkvloer?' Dat is de ondertitel van het spel 'kleur bekennen' dat is ontwikkeld door Christien Smit. Dit spel helpt u om in uw organisatie op een speelse manier te ontdekken waar ieders grenzen liggen rond moeilijk bespreekbare thema's. Het is een leuke aanvulling op bijvoorbeeld dilemmatrainingen zoals ze, in ieder geval bij de overheid, al veel gegeven worden. Dit omdat deze thema's naar mijn mening niet steeds op dezelfde manier besproken kunnen worden. Dan wordt het een verplichte oefening en denken mensen niet echt meer na over wat zij nu werkelijk voelen en denken over de thema's. 'Kleur bekennen' bestaat uit een doosje met daarin vier verschillende kleuren kaartjes met vragen en rode of groene kaarten. Op de kaartjes staan vragen als: 'vlak voor de ingang van het bedrijf staat een groep rokers' of 'een klant laat zich discriminerend uit over allochtonen'. In de spelregels staan vier spelvormen om aan de hand van keuzes over de vragen het gesprek op gang te brengen in grote of kleine groepen. Het leuke aan de vragen is dat ze heel herkenbaar zijn. Het zijn punten waarover iedereen zich wel eens verbaast of ergert. En ze zetten, als begeleider van een bijeenkomst, aan tot denken over aanvullende vragen die in een organisatie spelen. In de categorie Algemeen heb ik bijvoorbeeld vragen toegevoegd over het flexibele kantoorconcept dat in onze organisatie gebruikt wordt en waarbij gewenst en ongewenst gedrag voorkomt. Hoewel ik het spel (nog) niet gebruikt heb in één van de vier spelvormen, heb ik de vragen wel ingezet in een groepsgesprek over integriteit. Met behulp van de vragen en door zelf na te gaan denken over de organisatie kun je een gesprek beter voorbereiden en heb je vragen om een gesprek over een moeilijk thema als integriteit op gang te brengen. Dat werkt heel goed moet ik zeggen. In sommige groepen merk je dat mensen hun mening duidelijk kunnen verwoorden, terwijl anderen dat niet direct kunnen. Zij gaan door de vragen uit het spel wel nadenken en bespreken uiteindelijk het hele thema met elkaar. Het spel heb ik doorgegeven aan mijn collega's die met een groot project bezig zijn over de waarden van de organisatie en aan mijn collega die dilemmatrainingen geeft, want het is naar mijn mening het gebruiken waard. En in mijn onderzoek naar integriteit ben ik van plan het spel te gebruiken. Door te stemmen aan de hand van de kaartjes hoop ik snel een beeld te krijgen van de beleving van medewerkers over een aantal thema's. Die thema's kunnen dan verder onderzocht worden. Een eenvoudig, maar leuk werkend spel dat ik dus zeker aanraad naast de reeds bestaande dilemmatrainingen en gesprekken over gewenst en ongewenst gedrag op de werkvloer!

Over Ilja Jacobs

Ilja Jacobs is auditor bij de provincie Overijssel, is freelance docent en zit in de raad van toezicht van een welzijninstelling. Ze schrijft de recensies op persoonlijke titel.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden