Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wezenlijk werken aan HR-processen

In mijn eigen praktijksituatie staan de HR-processen en het stroomlijnen van deze processen weer volop in de belangstelling. De ontwikkeling en vernieuwing van het HR-beleid en de toepassing van e-HRM in de praktijk, vraagt om het doorlichten van bestaande processen. Vol verwachting begin ik daarom ook te lezen in 'Wezenlijk werken aan HR-processen' van Tjerk-Jan Adema en Marijke Dekker. De titel dekt wat mij betreft prima zijn lading. Dit boek kunt u niet lezen zonder direct te denken 'hebben wij eigenlijk een procesambitie vastgesteld en welke procesmethode gebruiken we?'

Annelies Bakelaar | 1 april 2009

Dit boek gaat van start met het pakkende, maar vooral herkenbare verhaal over HR-expert Harmen, dat als een rode draad door de rest van het boek heen loopt. Herkenbaar brengen Tjerk-Jan Adema en Marijke Dekker de spanningen tussen visie en strategie en de waan van de dag in kaart. Duidelijk is dat de druk op organisaties om te presteren tegen liefst lagere kosten groter wordt. Bovenaan het verlanglijstje staat bij veel bedrijven het behoud en de ontwikkeling van het menselijk kapitaal. Dat stelt hoge eisen aan de HR-organisatie en de wijze waarop de processen zijn ingericht. Vragen die in dit boek aan de orde komen zijn: hoe zorg je voor een optimale inrichting van alle HR-processen? Hoe zorg je er niet alleen voor dat de uitvoering optimaal is, maar dat ook de nodige informatie uit die processen gewonnen wordt? En last but not least: hoe zorg je voor een juiste inbedding van deze processen binnen de eigen HR-afdeling én binnen de rest van de organisatie? Kortom hoe blijven processen levend? Adema en Dekkers geven aan dat het van het allergrootste belang is dat HR als afdeling prioriteiten stelt en ambitieniveaus vastlegt ten aanzien van die processen. Zij dagen u uit om uw positie als HR te kiezen. Dit boek helpt u bij de keuze. De auteurs reiken een HR-procesmethode aan die duidelijke handvatten geeft bij het beantwoorden van bovenstaande vragen: de HR Compliance en groeimethode (HRCG-methode). 'Wezenlijk werken aan HR-processen' bestaat uit twee delen, namelijk een wat- en een hoe-deel. Het gaat om de vraag: wat is er nodig om tot een procesinrichting te komen die organisatiedoelstellingen helpt realiseren? En als tweede vraag: hoe wordt dit met behulp van de juiste veranderaanpak en de HRCG-methode succesvol tot stand gebracht en wat heeft de toekomst in petto? De auteurs besteden in dit boek aandacht aan de businessdrivers voor HR, het leren denken in processen, het proces-ambitiemodel, een gegronde veranderaanpak, de HRCG-methode en als laatste werpen ze een blik op de toekomst. Belangrijkste vraag bij deze toekomstblik is: welke rol gaat HR spelen in organisaties die steeds opener worden, met medewerkers die hun leven totaal anders in willen richten dan voorheen? Als lezer bent u aan het einde van het boek al in gedachten bezig vorm te geven aan het stroomlijnen van de HR-processen via de HRCG-methode binnen uw eigen organisatie. Kortom dit is wat mij betreft een boek dat zorgt voor directe praktische handvatten waarbij veel van de benodigde formats en informatie terug te vinden is in de bijlagen. 'Wezenlijk werken aan HR-processen' zet u als lezer direct aan het werk, in ieder geval in uw hoofd.

Over Annelies Bakelaar

Annelies Bakelaar is momenteel werkzaam bij ROC Aventus als Manager dienst HRM en schrijft de recensies op persoonlijke titel. Annelies Bakelaar is hiervoor onder andere werkzaam geweest als manager, programmaleider en organisatieadviseur, zowel in de private als publieke sector. Daarnaast is Annelies Bakelaar actief in de lokale politiek (fractievoorzitter CDA Ommen) en is freelance hbo-docent. In 2004 heeft Bakelaar haar MBA Public Governance studie afgerond aan Nyenrode.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden