Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Help! Ik geef leiding (L1)

Het boekje 'Help! Ik geef leiding' van Marijke Lingsma en Aty Boers is bedoeld voor professionals die leiding gaan geven. De schrijvers beloven tips, inzichten, checklists en one-liners om in beweging te komen en de eigen stijl te ontwikkelen. Als trouwe scheurder van de 'Coachingskalender' (van dezelfde auteurs) begin ik verwachtingsvol aan dit aantrekkelijk en uitnodigend vormgegeven boek. Zeer benieuwd over wat Lingsma en Boers over mijn favoriete onderwerp zouden vertellen wanneer zij meer dan een velletje van een kalender tot hun beschikken hebben. Maar na het lezen van het boek was, naar mijn mening, de titel 'kalenderpagina's gebundeld' passender geweest voor dit eerste deel uit de 'Help!-Coaching Bibliotheek'.

Ward Grootens | 4 mei 2009

'Help! Ik geef leiding' is prikkelend geschreven en stimuleert tot nadenken, zoals ik dat ook gewend ben van de 'Coachingskalender'. Veel verder dan deze 1-punts-wijsheden gaat dit boek helaas niet. Uiteindelijk zijn het naar mijn mening 50 pagina's van de coachingskalender gebundeld en geordend naar onderwerp. Hierdoor ontstaat er zeker een mooi en inzichtgevend overzicht van wat belangrijk is bij leiding geven. In die zin is het boek waardevol in de beeldvorming voor (startende) leidinggevenden. Door het format dat Marijke Lingsma en Aty Boers voor het boek hebben gekozen, worden alle vijftig onderwerpen - enigszins geforceerd - in twee halve pagina's behandeld. Voor de meeste onderwerpen betekent dit dat de diepgang onvoldoende is en daarmee weliswaar veel herkenbaarheid gecreëerd wordt, maar dit uiteindelijk tot weinig persoonlijke inzichten leidt. In het voorwoord van het boek stellen de auteurs dat veel andere boeken erg theoretisch zijn of dingen uitleggen die je met je gezond verstand al snapt. Mijn mening is dat Lingsma en Boers er echter niet in slagen om onderwerpen, die al succesvol waren beschreven, beter of kernachtiger te verwoorden dan de oorspronkelijke auteurs. Ken Blanchard, Robert Quinn en Stephen Covey - wiens theorieën uiteraard allemaal voorbij komen in het boek - hebben niet voor niets een aantal hoofdstukken of een geheel boek nodig om hun onderwerpen met impact en inzichtgevend aan de lezer uit te leggen. In die zin mis ik ook de verwijzingen naar deze boeken. Wat goed is in 'Help! Ik geef leiding' zijn de hoofdstukken rond 'bijzondere situaties met medewerkers'. Het lukt de schrijvers om aanpakken voor omgang met onder andere 'De tegenvallende nieuwe medewerker' en 'Achterblijvende prestaties' origineel en in de vorm van praktische handvatten over te brengen op de startende leidinggevende. Dit deel van het boek is echt: vandaag lezen, vanavond nog eens over nadenken en morgen toepassen. Persoonlijk vind ik het laatste deel over leiderschap over inspirerende visies, charisma, authenticiteit en dienend leiderschap minder passen in dit boek voor startende leidinggevenden. Ik denk dat de startende leidinggevende deze onderwerpen in theoretische zin wel begrijpt, maar dat er meer vlieguren nodig zijn om deze onderwerpen op zichzelf te betrekken. Net als het eerste deel - over persoonlijke groei, emotionele intelligentie en zelfbewustzijn- komen de auteurs bij deze onderwerpen niet verder dan waar we waren aangeland met behulp van de 'Coachingskalender'.

Over Ward Grootens

Ward Grootens is extern adviseur en trainer op het gebied van HRM, HRD en Performance Management. Dit doet hij als zelfstandige vanuit zijn organisatie Grootens HRM. Hij voegt waarde toe aan opdrachtgevers middels HR-interimwerkzaamheden, HR- en organisatieadvies en training & (team)workshops.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden