Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Help! Ik geef leiding (L1)

Als beginnend leidinggevende kun je wel wat basisingrediënten en handvatten over leiderschap gebruiken. Je wilt persoonlijk groeien, je emotionele intelligentie en zelfbewustzijn blijven ontwikkelen. Leiderschap begint met persoonlijk leiderschap, laten Marijke Lingsma en Aty Boers zien. Maar hoe doe je dat? 'Help! Ik geef leiding' biedt basisinzichten met checklists, reminders, tips en achtergrondinformatie.

Marius van Rijswijk | 19 mei 2010

'Help! Ik geef leiding' behandelt onder andere de basisingrediënten voor succes, het opbouwen van een relatie met medewerkers, het ontwikkelen van medewerkers en hoe je van een leidinggevende naar een leider groeit. Ook komen de mechanismen aan de orde die een rol spelen in groepsdynamiek. De hoofdstukken worden aangevuld met hulpmiddelen, oefeningen, checklists en voorbeelden. Marijke Lingsma en Aty Boers behandelen de onderwerpen jammer genoeg beknopt en onderbouwen deze weinig met bestaande theorieën en onderzoeken. Zoals de auteurs zelf aangeven; 'het is een doe-boek voor als je zelf leiding geeft of gaat geven'. Het boekje kan, in mijn optiek, op twee manieren worden gebruikt. Als 'opfriscursus' of als eerste oriëntatie. Als je een eerste indruk wilt krijgen van wat leidinggeven is, kan het aanzet geven tot verdieping. Als je echter daadwerkelijk leiding wilt geven, is dit niet het boekje dat je echt op weg helpt. Voor dat doel mist het de inhoudelijke onderbouwing en diepgang en zul je enig inzicht moeten verwerven in het gedrag van mensen, motieven, beweegredenen en drijfveren. Dit boekje heeft een zekere psychologische insteek maar dit is zeker niet voldoende. Zoals gezegd is het wel geschikt als 'opfriscursus' voor degene die zich reeds inhoudelijk hebben verdiept. Als leidinggevende zul je je ook moeten verdiepen in het coachen van competenties en conflicten en coachend leidinggeven. Om je op deze onderwerpen ook te oriënteren, zijn de boekjes uit deze serie 'Help! Ik coach op competenties', 'Help! Ik coach conflicten', 'Help, Ik ga coachen' en 'Help! Ik geef coachend leiding' aan te bevelen. Er zijn boekenkasten vol geschreven over leidinggeven, maar deze serie helpt je op weg om te bezien op welke onderwerpen je je verder wilt verdiepen. Met de auteurs ben ik het eens dat leiderschap vooral te maken heeft met persoonlijke groei van de leidinggevende. Leiderschap kun je niet uit boeken leren, het is vooral doen, vallen en opstaan en er van leren. Als beginnend leidinggevende is 'Help! Ik geef leiding' toch wel aardig om door te lezen. Het geeft soms net even wat handige tips om in de praktijk toe te passen. Eén van de adviezen is bijvoorbeeld; 'Wil je méér autoriteit: geef dan veel complimenten!' Ook wijzen de auteurs op nieuwe ontwikkelingen die zeggen; 'Ga voor betrokkenheid in plaats van tevredenheid.' De tip die mij zelf erg aansprak was de techniek van 'de discussie laten lopen'. Dit houdt in; reageer niet direct op kritiek vanuit de groep. Las een stilte in en laat daardoor andere medewerkers reageren. Stel je vervolgens op als procesbewaker en de kritiek zal vervolgens door de groep zelf worden genuanceerd en eventueel komen uw medewerkers met een oplossing. Zo staat het boekje vol met handige inzichten. 'Help! Ik geef leiding' zet snel alle inzichten op een rij waarmee u vervolgens uw eigen stijl kunt ontwikkelen. Het adagium van de auteurs daarbij is: 'Echt leiderschap is alleen mogelijk vanuit persoonlijke groei.'

Over Marius van Rijswijk

Marius van Rijswijk is directeur-eigenaar van consultancybureau Doen Consultancy. Hij is alumnus van Business School Nederland, de Action Learning MBA.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden