Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De eekhoorn die in de boom klimt

‘De eekhoorn die in de boom klimt’ is het eerste boek van Annet Brinkhuis. Zij schrijft op basis van haar ervaringen als opleider en coach en als directeur-opleider over roeping en blokkerende emoties bij loopbaankeuzes.

Christel Deckers | 5 december 2014 | 2-3 minuten leestijd

Aan de hand van een zestal emoties (patronen) beschrijft Brinkhuis hoe emoties je loopbaankeuze in de weg kunnen staan. Aan de hand van interviews met cliënten beschrijft ze een aantal casussen met daarbij ook de vertaling naar concrete werksituaties en hoe die verlopen aan de hand van de interventies door Brinkhuis.

Het boek is zowel door coaches als door cliënten te gebruiken. Dit komt onder andere door de praktische oefeningen die in het boek zijn opgenomen. Aan de hand van deze oefeningen wordt gezocht naar en gewerkt aan emoties die blokkerend werken voor mensen in de keuze voor hun roeping cq loopbaankeuze. Het zijn voorbeelden uit de praktijk, zoals die zich dagelijks voordoen in het begeleiden van cliënten, maar die ook makkelijk te vertalen zijn naar concrete situaties buiten het werk om.

De zes besproken emoties zijn:

- Gedresseerd

- Loyaliteit

- Prestatiedrang

- Zorgdrang

- Angst

- Boosheid

Brinkhuis beschrijft de zes emoties (patronen) op dezelfde manier. Allereerst geeft ze een Engels of Nederlands citaat; dan een globale beschrijving van het patroon, gevolgd door een karakterisering van het kenmerkend gedrag dat bij dit patroon hoort. Vervolgens prensenteert ze een gesprek van de coach met de cliënt, gevolgd door een paar praktijkvoorbeelden, inclusief een aantal oefeningen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een beschrijving van de blokkade die dit patroon voor de cliënt is en welke vragen de coach dan aan de cliënt kan stellen.

Tot slot krijgt u een advies van de coach voor de cliënt. Het is een helder en handzaam boek dat zich gemakkelijk laat lezen. De oefeningen zijn niet ingewikkeld en ook zonder coach kun je er prima mee uit de voeten. Een paar kanttekeningen: Het boek kan aan kracht winnen als duidelijk wordt gemaakt waarom er voor de symboliek van de eekhoorn is gekozen, want dat was me niet geheel duidelijk. Daarnaast wil je als lezer graag weten waarom juist deze zes patronen (emoties) beschreven worden: komen zij het meeste voor? Of zijn zij het gemakkelijkst te ‘behandelen’ in de coaching? Verder wordt er hier en daar een begrip geïntroduceerd wat niet verder wordt uitgewerkt of toegelicht. En sommige begrippen worden door elkaar gebruikt.

In een eventuele volgende versie van dit boek zou ik DSM IV vervangen door DSM V. Dit is immers de meest recente wijze van classificatie. Het bijzondere van dit boekje is dat je dit zowel voor eigen gebruik kunt inzetten alsmede ook als coach kunt gebruiken in de begeleiding van je cliënten. Een aantal praktische oefeningen zijn in het boekje opgenomen. Ik kan me heel goed voorstellen dat er nog veel meer oefeningen zijn maar de keuze voor deze specifieke opdrachten wordt niet duidelijk uitgelegd.

Als vervolg op dit boek kan ik me voorstellen dat je vanuit het perspectief van de helpende emoties, opgedaan vanuit je vroegste kindertijd, je de roeping en de helpende emoties bij loopbaankeuzes beschrijft. Dat hierbij dan een andere metafoor dan de eekhoorn wordt gebruikt is mijns inziens voor de hand liggend. Ook aan te raden om te lezen: Help ik zoek mijn passie van Els Ackerman.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek aan de Erasmus Universiteit naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden