Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Nederland zoekt leiders

‘Nederland zoekt Leiders, de stap naar buitengewoon leiderschap’ van John Schrederhof is een mooi en wijs boek waarin leiderschap aan de hand van de leiderschapscyclus, een model voor persoonlijk leiderschap, wordt uitgelegd. In dit model zijn zowel de westerse als de oosterse leiderschapsfilosofieën vervat. De wereld zou, volgens mij, zoveel leefbaarder zijn als we de cyclus met z’n allen zouden omarmen.

Sonja de Bruin | 13 maart 2014

De schrijver, John Schrederhof, richtte in 1999 een internationaal trainings- en opleidingsorganisatie op met als doel mensen te ondersteunen in een proces van bewustwording en persoonlijke ontwikkeling. Met zijn organisatie begeleidde hij tot 2012 ruim 30.000 mensen. De ervaringen die hij hiermee opdeed verwerkte hij in dit boek. Het boek is duidelijk gestructureerd; aan de hand van de twaalf fasen van de leiderschapscyclus worden de kernkwaliteiten en de innerlijke valkuilen van een leider uitgelegd. De twaalf fasen die worden geïdentificeerd in deze cyclus zijn: Verlangen, Verbeelden, Focussen, Doen, Doorzetten, Erkennen, Waarderen, Niet-doen, Ontspannen, Openen, Overgave, Ontvangen en Ontdekken. Deze fasen kunnen ook worden gegroepeerd in vier keuzemogelijkheden waar we als mens bewust voor kunnen kiezen: aanpakken, accepteren, afstand nemen en afstemmen. Maar daarnaast zijn er in de cyclus ook twee tegenpolen te onderscheiden: yin/yang, ofwel mannelijk en vrouwelijk. Kortom een robuust model waar goed over is nagedacht. Het volgende hoofdstuk ‘Nederland zoekt leiders’ is in een ander lettertype gezet en op een andere kleur papier gedrukt, maar het is mij niet duidelijk geworden wat de gedachte hierachter is. De schrijver concludeert in dit hoofdstuk dat de Nederlandse samenleving meer yang (mannelijk) is dan yin, maar dat er een transformatie gaande is. Noodzakelijk omdat de samenleving in een hoog tempo verandert, waardoor er een groter beroep wordt gedaan op vrouwelijke kwaliteiten, zoals geduld, onbevangenheid en openheid. Schrederhof sluit af met de behoeftehiërarchie van de cyclus, voor zowel een individu als voor een team, in combinatie met de bijbehorende leiderschapsrol. Om mensen te kunnen inspireren moet je namelijk inzicht hebben in wat mensen drijft. De hiërarchie van het individu, zoals in dit boek beschreven, heeft raakvlakken met de piramide van Maslow, maar is toch duidelijk anders. Van laag naar hoog worden de volgende behoeften beschreven: zekerheid, afwisseling, erkenning, verbondenheid, zingeving, ontwikkeling en dienstbaarheid. Ondanks dat het een mooi en wijs boek is, sprak het mij wat minder aan. Ik heb er een tijdje over nagedacht wat daarvan de reden zou kunnen zijn en ik ben tot de conclusie gekomen dat er twee oorzaken zijn. Ten eerste is het boek in een beschrijvende stijl geschreven, waardoor ik het gevoel krijg dat ik niet degene ben voor wie de boodschap is bedoeld. Ten tweede is het boek soms voor mij, met mijn technische opleiding en functie, te ‘zweverig’ zonder overigens iemand te willen kwetsen met deze uitspraak. Als voorbeeld een stukje uit het boek waar ik persoonlijk niet zo veel mee kan: ‘We staan met onze ziel in verbinding met het universum. Het universum wil voor ons zorgen en om haar steun te ontvangen, hoeven we alleen maar stil te zijn’. Maar laat je door deze opmerkingen niet weerhouden om het boek te kopen, want het is zeker een interessant en compleet boek over leiderschap.

Over Sonja de Bruin

Sonja de Bruin is oprichter en eigenaar van Themis Consultancy. Themis Consultancy verleent diensten op het gebied van Quality Assurance en Process Improvement aan bedrijven die zich bezighouden met software- en/of systeemontwikkeling.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden