Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Big Reset

Door mijn huidige opdracht, waarin ik mij deels bezighoud met het financieel management binnen een zorginstelling, is mijn financiële interesse weer gewekt. Bovendien is de kredietcrisis al vanaf het begin een thema waar ik meer van wilde begrijpen. Op zoek naar een uitdagend boek waarmee ik mijn inhoudelijke kennis rondom dit onderwerp kon verdiepen, was de keuze voor Willem Middelkoops ‘De big reset’ snel gemaakt.

Milou Engelaer | 23 januari 2015

Ik vind het heerlijk om in de trein van en naar kantoor te lezen, maar daar is dit boek niet geschikt voor. Tijdens mijn studie heb ik met plezier vakken gevolgd als International Financial Management, Financial Accounting en International Economics & Trade. Ondanks dat ik deze vakken met mooie cijfers heb afgerond, gaan sommige stukken uit het boek me boven de pet. Ik moet me heel goed concentreren op de tekst en dat gaat niet in een treincoupe tussen Amersfoort en Amsterdam in de spits. Willem Middelkoop neemt de lezer mee door de monetaire geschiedenis. Zo beschrijft hij in de eerste helft het ontstaan van geld in het algemeen, van banken en centrale banken en de geschiedenis van de dollar en haar positie als wereldreservemunt. In dit relatief eenvoudige deel ziet Google mijn zoekgeschiedenis al drastisch veranderen. Vragen als ‘Hoe ontstaat hyperinflatie (ook alweer)’ en ‘Hoe kunnen banken geld creëren’ worden in het boek niet duidelijk genoeg uitgelegd voor een leek. Meer en meer krijg ik het gevoel dat ik eerst de financiële wereld voor dummies had moeten lezen, of de basisbeginselen van geld. Blijkbaar is mijn studiekennis maar beperkt houdbaar. Maar door veel te Googlen en me verder te verdiepen in het onderwerp merk ik dat ik het steeds beter begrijp. Hierdoor kom ik makkelijk door het tweede deel. Hoewel ik nog steeds dingen moet opzoeken (‘Wat is een bullmarkt, wat betekent Y2K?’) lees ik vol verwondering over de oorlog tegen goud, het manipuleren van de prijzen en de strategie van China om zichzelf te beschermen tegen de devaluatie van de dollar. Er gaat een wereld voor me open: eentje waar een bepaalde dreiging vanuit gaat en die veel spannender is dan ik ooit had gedacht. Ik kan niet zeggen dat ik nu zelf een college over dit thema durf te geven, maar inmiddels is de krantensectie ‘Economie’ geen abracadabra meer voor me. Sterker nog, koppen over het opkopen van staatsobligaties door de ECB, het terughalen van de goudvoorraad door Duitsland en het loskoppelen van de Zwitserse Frank zijn tegenwoordig de eerste die ik lees. En ik heb er ook een mening over. Dus beste Jeroen Dijsselbloem, watch your back, want ik houd je in de gaten!

Over Milou Engelaer

Milou Engelaer houdt zich voornamelijk bezig met organisatie-ontwikkelvraagstukken, meestal in de ziekenhuiswereld maar soms ook in andere delen van de zorgsector (langdurige zorg, farmaceuten). Dat doet ze zowel in project- en programmateams als in de rol van procesbegeleider. Daarnaast geeft ze regelmatig trainingen en begeleidt ze intervisie. Ze is verbonden aan TwynstraGudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden