Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

50 werkvormen voor creatieve sessies

Kijk, dit is er zo eentje. Een boek waarin de schrijvers, onder het twintigste-eeuwse motto: wil je de hele waarheid, dan moet u ons maar inhuren, nu eens niet de essentiële kaarten in de mouw houden. Maar gewoon een heerlijk, helder handboek voor iedereen, van geïnteresseerd beginner tot fulltime professioneel trainer, die kleine en grote groepen wil stimuleren om creatief te denken.

Ewald Theunisse | 16 februari 2009 | 1-2 minuten leestijd

'50 werkvormen voor creatieve sessies' is praktisch ingedeeld in zeven hoofdstukken, zodat je als lezer meteen naar je opdracht door kunt bladeren. Voorwaarden creëren, (zelf)inzicht vergroten, streefbeelden neerzetten, obstakels overwinnen, creatieve vaardigheden versterken, originele ideeën genereren en de beste ideeën kiezen en vervolgens versterken: voor elke klus worden methoden aangereikt.

Bestaande, vernieuwde en heel nieuwe (ik ken er aardig wat, maar er waren er minstens tien die mij als gloednieuw voorkwamen). Handig is ook de kookboekformule: met één, twee of drie sterren wordt de moeilijkheidsgraad aangeduid, in termen van voorbereidingstijd en gewenst kennis- en ervaringsniveau van de spelleider/trainer/coach.

De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de driesterrenoefeningen echt alleen voor heel ervaren begeleiders zijn en niet voor tovenaarsleerlingen. Sommige vallen duidelijk in de categorie 'don't try this at home'. Maar verder: heldere voorbeelden, prikkelende gangmakers en andere suggesties geven de lezer (in ieder geval deze recensent) het gevoel: joepie, aan de slag ermee! Of je nu een manager van een afdeling bent die haar of zijn mensen eens op een heel andere manier naar de dingen wilt laten kijken of een ervaren coach die denkt: hoe zal ik het nou eens heel anders doen: dit boek van Dols en Gouwens biedt instant uitkomst.

Het reist de komende tijd in ieder geval altijd mee in mijn workshopkoffer. Ben ik niet wat erg positief voor een vrij kritische zeurpiet? Ja, ik ben erg positief, maar ik vind dan ook dat je moet eren wat en wie ere toekomt.

Over Ewald Theunisse
Ewald Theunisse is bezielingscoach. Hij ondersteunt zelfstandig ondernemers en organisaties van klein tot groot bij het (her)vinden van bezieling in doen en communiceren. Daarnaast instigeert hij projecten waarin bezielde ideeën centraal staan. Ewald heeft een langjarige ervaring in de marketingcommunicatie.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden