Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Doen wat werkt

'Doen wat werkt' gaat over oplossingsgericht werken. Auteur Coert Visser legt uit wat oplossingsgericht werken is voor de manager, de coach, de adviseur en docent. Hij geeft praktische uitwerkingen en herkenbare voorbeelden.

José Otte | 28 januari 2013

In 2006 werd 'Doen wat werkt' verkozen tot het beste managementboek voor HR door de GIDS. Het is een goed leesbaar boek, met veel voorbeelden uit de praktijk, ook deze nieuwe versie. In het eerste hoofdstuk Geeft Coert Visser helder aan wat oplossingsgericht werken nu eigenlijk is. De benadering is oorspronkelijk ontwikkeld door Steve de Shazer, Insoo Kim Berg en hun collega's in de jaren zeventig en tachtig. Het is een pragmatische en stimulerende manier om doelen te bereiken. De methode van oplossingsgericht werken kenmerkt zich door het onderkennen van problemen, verhelderen van doelen, het uitvinden van wat werkt en ten slotte; het doen wat werkt. De methode werd eerst vooral in de psychotherapie gebruikt en is nu veel breder bekend. Wel vinden we nog veel woorden terug uit de basis, de oorsprong. Dit is echter niet problematisch, eerder geeft het een soort waarderende groet aan de bron. De benadering komt niet alleen neer op het toepassen van een reeks technieken, het is veel meer dan dat! Het betekent een specifieke manier van denken over mensen en over verandering. In gesprekken communiceer je vanuit een positieve verwachting. De oplossingsgerichte professional heeft ook zijn/haar basishouding of grondhouding nodig, hij moet geloven dat de gewenste verandering zal gaan optreden. Misschien is het daarom wel dat het werken met deze methodiek voor sommige manager/coaches/docenten zo natuurlijk aanvoelt, terwijl anderen er totaal afwijzend tegenover staan. Dat lijkt heel zwart-wit, maar het is goed om hier eerlijk en open over te zijn. Zeggen dat je aan oplossingsgericht werken doet omdat je denkt dat dit hip is, werkt niet. Het moet echt vanuit je hart komen. In het boek worden andere methodieken genoemd die raakvlakken hebben met de oplossingsgerichte methode, met heldere uitleg waar de verschillen zitten. Vooral interessant om te gebruiken als coach of manager op het moment dat duidelijk wordt hoe de cultuur van de organisatie zich verhoudt tot de methoden die genoemd worden. Soms is de Positieve Psychologie te zwaar. Of past het niet om alle stakeholders te betrekken in een veranderingsproces, zoals dat bij Appreciative Inquiry gebeurt. Aan de hand van zeven stappen werkt Visser het model verder uit. Iedere stap krijgt ter verduidelijking een gesprek mee dat als voorbeeld kan gelden. Wat ik een prachtige aanvulling voor dit boek vind, zijn de interviews waarbij de experts aan het woord komen. Natuurlijk het interview met Insoo Kim Berg, de Amerikaanse van Koreaanse afkomst. Een inspiratie voor velen. Prachtig om te lezen hoe zij en Steve de Shazer in de woonkamer bezig waren om een nieuwe vorm te proberen. Misschien wel het beste advies uit het boek? Gewoon doen! Niet teveel over praten, niet teveel aandacht aan geven. Gewoon doen, dat oplossingsgericht werken.

Over José Otte

Dr. José W. Otte MBA werkte als waarderend onderzoeker met een bedrijfskundige gedragswetenschappelijke achtergrond. Zij faciliteerde sociale innovatie door het introduceren van dialooggroepen waarin gewerkt werd met bijzondere vragen. Ze was verbonden aan Mizu. José geniet inmiddels van een welverdiend pensioen, en recenseert geen boeken meer.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden