Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De organisatie draait door

'De wereld draait door', 'Nederland van boven' en 'Wie is de Mol?'. Allemaal televisieprogramma's die ik meerdere keren heb bekeken. En met mij natuurlijk meer mensen. Wanneer ik deze programma's bekijk zit is 's avonds op de bank en denk ik meestal niet aan mijn werk of andere organisaties. Toch interessant dat de auteurs deze link blijkbaar wel leggen in het boek 'De organisatie draait door'.

Iris van Maurik | 11 juli 2013

Samen met een aantal andere auteurs schreef Simon van der Veer al eerder een aantal boeken waar metaforen, beelden en verhalen zorgden voor een bril om naar een organisatie(verandering) te kijken. 'Animal Firm' en 'We presteerden nog lang en gelukkig' zijn hier voorbeelden van. Televisieprogramma's staan deze keer centraal om naar organisaties te kijken. Over het boek 'We presteerden nog lang en gelukkig' schreef mijn collega Nikki Willems al eerder een recensie en veel van wat zij schrijft is herkenbaar voor dit boek. In de negen hoofdstukken staat iedere keer een ander (succesvol) televisieprogramma centraal. De opbouw van ieder hoofdstuk is identiek: het format en succes van het televisieprogramma wordt beschreven, er wordt ingegaan op wat hieruit op organisaties kan worden toegepast en er volgen een aantal concrete tips. Ieder hoofdstuk wordt afgesloten met een praktijkvoorbeeld. Dit maakt het boek erg overzichtelijk. Persoonlijk vond ik het boek prettig om te lezen. De snelle schrijfstijl maakt dat je er ook snel doorheen leest. Bovendien is het boek mooi vormgegeven. Grappige plaatjes en cartoons zorgen voor een goede afwisseling met de tekst. Daarnaast vond ik het leuk om van een aantal programma's, waar ik toch regelmatig naar kijk, te lezen hoe het is opgebouwd en wat de gedachte van de televisiemakers is bij het maken van het programma. Ieder programma wordt in het boek van Van der Veer gekoppeld aan één thema dat speelt binnen organisaties. Zo kan het programma 'De wereld draait door' aanknopingspunten geven om vergaderingen verrassender vorm te geven. En 'The voice of Holland' wordt gekoppeld aan het HRM-vraagstuk van hoe juiste talenten te selecteren voor de organisatie. Dat in ieder hoofdstuk wordt stilgestaan bij één onderwerp zorgt er ook voor dat het boek gemakkelijk en prettig is om te lezen. Daar staat wel tegenover dat het soms wat oppervlakkig blijft. De thema's worden niet echt uitgediept en de tips om in de praktijk toe te passen hebben iets vluchtigs. Zo wordt in het hoofdstuk over het programma '24 uur met...' bijvoorbeeld de tip gegeven om eens 24 uur met collega's op te trekken zonder agenda. Over het algemeen is 'De organisatie draait door' een prettig boek om te lezen. Dit komt vooral omdat het gemakkelijk leest en de vergelijking met televisieprogramma's is leuk en ook verrassend. Wellicht komt het nog eens van pas! Ergens bekruipt me het gevoel dat Van der Veer een 'trucje' herhaald, maar toch ben ik benieuwd geworden naar zijn volgende boek!

Over Iris van Maurik
Iris van Maurik is adviseur bij Adviestalent. Zij heeft vanuit haar studie geleerd om vanuit verschillende invalshoeken en met een brede blik naar organisaties te kijken. Adviestalent leidt jonge talentvolle academici op tot breed inzetbare adviseurs en managers. Adviestalent is een initiatief van Twynstra Gudde.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Simon van der Veer, Tamira Nicolai-van Vught, Wouter Hendrikx
De organisatie draait door

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden