Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Brainbound marketing

'Nieuwe online verkoopstrategieën in B2B' dat is de ondertitel van 'Brainbound marketing'. Eindelijk eens een benadering vanuit B2B, dat was de eerste gedachte die bij me opkwam toen ik het boek van Paul Hassels Mönning voor de eerste keer onder ogen kreeg. Nu ben ik best wel sceptisch over de scheidingslijn tussen B2B- en B2C-marketing, voor mij is die namelijk flinterdun. Daarom is het goed om een marketingboek te lezen dat alleen vanuit een B2B-bril geschreven.

Eric van Arendonk | 27 december 2013

De eerste twee hoofdstukken van 'Brainbound marketing' spraken mij direct enorm aan. Deze gaan over de rol van marketing en die van sales. Paul Hassels Mönning stelt hierin dat beide disciplines meer in elkaar vervlochten moeten worden dan dat ze als twee afzonderlijke opereren. Ik onderschrijf dit volledig; alleen dan kunnen commerciële doelen verwezenlijkt worden. Zodra een zich profileert als de zogenaamde bovenliggende partij, gaat het niet werken. De auteur zet dit helder uiteen. Heerlijk om te lezen en ook direct toepasbaar. Het boek kent een duidelijke indeling wat het prettig leesbaar en begrijpelijk maakt. Deel 1 gaat over het nieuwe perspectief op B2B-marketing en -sales. Deel 2 belicht de zogenaamde ongrijpbare klant en als slot volgt deel 3 wat ingaat op waar het boek uiteindelijk voor geschreven is: Brainbound marketing. Marketingcommunicatie gaat een hele andere vorm aannemen, dat wordt duidelijk weergegeven. De auteur haalt terecht een uitspraak aan van Ajaz Ahmed; 'Advertising is the price you pay for having an unremarkable product or service.' Een goede beschrijving van de noodzaak om energie te pompen in bekendheid. Brainbound marketing gaat er om dat je gevonden moet worden als dat je relevant bent en zeker niet botweg overal je naam op moet kalken of prospects benaderen die daar niet om hebben gevraagd. De pijlers die de auteur daarbij aanreikt, zijn klantbegrip, klantwerving en zelfbegrip. Deze drie pijlers worden met elkaar verbonden door de bouwstenen: content (wat), context (hoe) en klantpsychologie (waarom), zo stelt de auteur. Natuurlijk worden deze pijlers en bouwstenen uitvoerig beschreven. Zondermeer boeiend en inspirerend om dit te lezen en te projecteren op je eigen commerciële processen. Het boek bevat een aantal modellen die je zeker tot nader denken zullen zetten. Verhelderend vond ik de matrix waarbij de diverse mediafasen tegenover de verschillende momenten van het koopproces worden gehouden. Die gaf mij in ieder geval een aantal argumenten in de euforie van bepaalde media. Bij mijn dagelijkse zorg voor de commerciële doelstellingen van de organisatie waar ik werkzaam ben, is het alternatief dat de auteur aandraagt voor het al (te) oude AIDA-model (Attention - Interest - Desire - Action) namelijk BITS. Dit staat voor Bekendheid - Imago - Traffic - Sales. Voor mij is BITS een mix tussen AIDA en de drie R's van professor Storm (Relatie - Reputatie - Ruil). Met name de factor bekendheid is een belangrijke die in een eerdere fase zit dan reputatie. Hassels Mönning geeft in zijn boek duidelijk aan dat dit het begin is van ieder commercieel avontuur. Hoe deze bekendheid gecreëerd wordt, geeft hij uitvoerig weer. Online technieken komen daarbij aan bod, maar ook neuromarketing. Hij schermt gelukkig niet met halleluja-verhalen. Alles heeft tenslotte zijn beperkingen. Kortom een aanbevelenswaardig boek voor iedereen die zich bezighoudt met commercie en die inmiddels inziet dat het anders moet.

Over Eric van Arendonk

Eric van Arendonk RM is docent Commerciële Economie bij de Hogeschool Utrecht (HU), auteur van Neuromarketing en zelfstandig marketingadviseur.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden