Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Cirkel van verandering

Blijvend gedrag veranderen in teams en organisaties, daar gaat het boek ‘Cirkel van verandering’ van Steffan Seykens over. Het boek beschrijft zes factoren die van belang zijn bij het succesvol laten zijn van een cultuur- of gedragsverandering. Vervolgens wordt in het laatste hoofdstuk stilgestaan bij de ‘Intention Circles’, een praktische werkvorm waarin alle zes de factoren terugkomen en waarmee je echte gedragsverandering kunt waarmaken, zo schrijft Seykens.

Sebastiaan van der Valk | 16 maart 2015

‘Cirkel van verandering’ is geen boek dat makkelijk wegleest. Relatief kleine letters en veel woorden die je niet dagelijks gebruikt maken het lastig leesbaar. De kracht van het boek zit wat mij betreft in het uiteenzetten en het bespreken van de zes factoren voor succesvolle gedragsverandering: 1. Veranderspanning opbouwen: een helder beeld schetsen van waar het gewenste gedrag, een wekend perspectief; 2. Urgentie voelbaar maken: Personen dienen zelf de noodzaak te voelen om daadwerkelijk bij het nieuwe gedrag uit te komen; 3. Aanpassingsvermogen versterken: Mogelijkheden om de verandering te laten plaatsvinden vergroten. Ben je wendbaar genoeg om te veranderen?; 4. Gedragsvrijheid vergroten: Leer oude gedragspatronen herkennen en stuur tijdig bij wanneer dit gebeurt. Wanneer je ziet welke opties er nog meer zijn, kies je bewust. 5. Identificaties loslaten: Verandering maakt onzeker en onzekerheid zorgt er voor dat je zoekt naar zekerheid, veiligheid en voorspelbaarheid die veelal buiten jezelf liggen. Ga op zoek naar interne identificaties als kwaliteiten, talenten en persoonlijke gaven. 6. Variatietolerantie verdiepen: dit is de mate waarin nieuw wenselijk gedrag wordt toegestaan binnen de organisatie. Gedrag wordt namelijk veelal beoordeeld door onze omgeving. Voorbeeldgedrag van o.a. leidinggevende zorgt voor een verdieping van de variatietolerant. De zes factoren staan niet los van elkaar maar zijn met elkaar verbonden en alleen wanneer alle zes de factoren beïnvloed worden, dan zal gedragsverandering plaatsvinden. Ik vind het jammer dat de schrijver er voor gekozen heeft om niet uitgebreider stil te staan bij de cirkel van verandering: de Intention Circles. Juist de uitleg rondom dit instrument had diepgaander en uitputtender mogen zijn. Met betere voorbeelden en stap voor stap de interventies / handelingen die je als trainer / begeleider van dit proces maakt of doet. Het valt me daarom tegen dat er op het einde van hoofdstuk 10 een oproep wordt gedaan om, wil je het begeleiden van Intention Circles goed kunnen, een gecertificeerde opleiding tot facilitator te volgen. Hierdoor lijkt het boek een soort ‘teaser’ te zijn geworden voor de opleiding, dat doet het boek geen goed. Conclusie: vooral de waarde en de diepgang van de zes veranderfactoren waardeer ik hoog. Het boek had wat mij betreft opgebouwd kunnen worden vanuit de werkvorm ‘Intention Circles’, met daarbij de zes factoren als achtergrond informatie. Vanwege mijn grote waardering voor de zes factoren geef ik het boek 3,5 van de 5 sterren.

Over Sebastiaan van der Valk

Sebastiaan van der Valk is zelfstandig coach en oprichter van 'Bureau voor Ontwikkeling & Groei'. Zijn passie is om individuen en teams te helpen bij het vinden en formuleren van antwoorden op drie kernvragen: (1)Wie ben ik? / Wie zijn wij? (2) Wat wil ik? / Wat willen wij? (3) Hoe kom ik daar? / Hoe komen wij daar? Hierdoor leid je zeer waarschijnlijk een succesvoller, prettiger en gelukkiger (werk)leven! Gedrevendoorpassie.nl is één van zijn laatste initiatieven.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden