Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Kets de Vries over executive coaching

Manfred Kets de Vries wordt wel gezien als ‘instituut’ in de wereld van leiderschap. Als psychoanalyticus is hij zeer bekend met alle facetten van ‘de geest van de mens’. Meer dan 35 (!) boektitels staan er op zijn naam en hij geeft wereldwijd vele lezingen en workshops over leiderschap.

Arvid Buit | 12 november 2015 | 1-2 minuten leestijd

Het boek ‘Kets de Vries over Executive Coaching’ is in zijn spectrum een klein werk, dat kort en bondig is opgezet. Naast de inleiding zijn er 8 ‘executive-typen’ die hij beschrijft, omschrijft en toelicht aan de hand van praktijkvoorbeelden. Daarna sluit hij af met twee hoofdstukken die enige algemeenheden bevatten over coaching.

Alhoewel de menstypen goed gekozen zijn, doet hij bij 2 typen al meteen een kleine concessie. Aan de absolute bedrijfstop vind je vrijwel zeker geen ‘echte’ autisten en ook de bipolaire executive zou het niet lang volhouden. Hij verzwakt de beelden dan ook tot ‘alexithymisch’ en ‘cyclothymisch’, die overeenkomsten hebben met de ‘grote’ broers.

Wat direct opvalt in dit makkelijk leesbare werk, is dat het veel bekend materiaal is en ook veel minder inhoudelijk toegelicht dan andere werken van deze auteur. Het grootste probleem wat mij betreft, is dat hij zijn werk ‘executive coaching’ noemt, terwijl het in vrijwel alle genoemde voorbeelden een therapeutische relatie betreft.

Daarin komt Kets de Vries naar voren als iemand die zelf de meest complexe gevallen aan zou kunnen, en daaraan twijfel ik bij deze man ook geen seconde. Maar met executive coaching heeft het bar weinig te maken. En dat is gezien de titel erg jammer, want op basis daarvan zullen veel nieuwsgierige coaches toch interesse tonen in dit werk.

Een betere titel zou ‘leiderschaps-therapie’ zijn, omdat er in geen van de beschreven casuïstiek sprake is van een relatie tussen het probleem en het bedrijf. De problemen staan los van het bedrijf, en hebben er slechts invloed op.

De vertaling uit het oorspronkelijk Engels door Tijmen Roozenboom, is zeer matig. Veel taalfouten en niet lekker lopende zinnen zijn het gevolg. Het lijkt daarmee op een ‘afgeraffeld’ werkje, dat weinig toevoegt aan het toch wel indrukwekkende aanbod van Manfred Kets de Vries.

Voor lezers die geen enkele psychologische achtergrondkennis hebben is het een mooie introductie van 8 aandoeningen die ook bij leiders spelen. Als de lezer een ervaren executive coach is, zal dit boek weinig nieuws bieden en zeker geen concrete aanpak. Ik zou dan toch sneller ‘Leiderschap Ontraadseld’ aanraden.

Over Arvid Buit

Arvid Buit is executive coach en auteur van Wahlberg, Het verhaal van een CEO en Red de Alfawolf, Zachte leiders maken stinkende wonden. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling van topbestuurders en de ontwikkeling van het vakgebied coaching.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden