Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Inleiding in het economisch denken

Waarom zijn bruine eieren duurder dan witte? Waarom zit bij sommige auto’s de benzinedop aan de kant van de bestuurder en waarom zit die bij andere auto’s juist aan de andere kant? Waarom zijn salarissen van mensen die goed verdienen zo veel sneller gestegen dan salarissen van andere mensen? Waarom krijg je bij fotowinkels het tweede setje afdrukken gratis? Wie antwoord wil hebben op deze (en andere) vragen, moet Economie verklaart alles van Robert Frank lezen.

Hans van der Klis | 4 januari 2010 | 1-2 minuten leestijd

Als columnist van ‘The New York Times’ beschrijft Frank, hoogleraar economie aan de Cornell University in de Verenigde Staten (‘Waarom denken mensen dat er aan de Cornell University meer studenten zelfmoord plegen dan aan andere universiteiten?’), al jaren dergelijke vraagstukken. De antwoorden zijn vaak verrassend en nodigen je uit een bepaalde kronkel in je hersenen te maken. Alleen daarom al zijn ze een genot om te lezen.

Frank wordt beschouwd als de wegbereider van schrijvers als Malcolm Gladwell, Tim Harford en Steve Levitt die het genre van de allesverklarende economisch geïnspireerde non-fictie de laatste jaren een grote populariteit hebben bezorgd. Toch is er een belangrijk verschil met deze schrijvers: hij gebruikt de vraagstukken niet om een groter betoog te illustreren. Professor Frank, overigens een voormalig coauteur van Ben Bernanke, gaat het vooral om de economische wetenschap: voor alles (nou ja, bijna alles) is een verklaring te bedenken.

In Economie verklaart alles heeft Frank een groot aantal vraagstukken van zijn studenten – enigszins thematisch gerangschikt – bijeen gebracht en van een passende verklaring voorzien. Hij heeft er een leuke en bonte verzameling van gemaakt. Natuurlijk zijn niet alle vraagstukken even verrassend en dat geldt vanzelfsprekend ook voor de antwoorden. Maar de ruim 250 pagina’s zijn meer dan voldoende voor een inleiding in het economisch denken. Bovendien kan dit boek, zeker in vergelijking met de langere betogen van Gladwell c.s., het ook ontzettend goed doen als gezelschapsspel. Minimaal drie spelers, zou ik zeggen, en dan gaat het erom wie het dichtst bij de ‘echte’ verklaring komt.

Over Hans van der Klis

Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden