Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Program Canvas

De eerste indruk die ik had van het boek Program Canvas, voor het lezen van het boek, was dat het erg veel leek op het Business Model Canvas. En dat klopt ook wel wanneer je leest dat de schrijvers geïnspireerd zijn door zowel het Business Model Canvas als ook de Golden Circle van Simon Sinek.

Sandra Kok | 14 juni 2016

Het boek zit goed in elkaar en is meer dan een inspiratiebron gericht op programmamanagement. Het is aangevuld met aspecten die je in het andere canvas soms mist. Puttend uit ervaringen van henzelf en testers, hebben de schrijvers een voor programma- en projectmanagement enorm handige tool ontwikkeld. Duidelijke uitleg over de opbouw van het canvas en de gebruikte inspiratiebronnen maken het makkelijk om in gebruik te nemen. De kaartenset, die je apart kunt bestellen, vormt een welkome aanvulling. Deze kaarten kunnen het gesprek op gang helpen of weer vlot trekken wanneer het stagneert of wanneer er teveel afgeweken wordt. Per aspect van het canvas zijn er 4 kaarten en dus 4 vragen beschikbaar. Aangevuld met de beschikbare A0 posters is het een complete set die in één oogopslag helpt bij het neerzetten en een goed overzicht geeft van een programma of project. Per onderdeel kunnen verder uitgewerkte plannen worden gemaakt. Toch wil ik ook enige kanttekeningen maken. Door de specifieke toespitsing beperk je ook de toepasbaarheid en voor echte programmamanagers is het hoofdstuk over programmamanagement denk ik overbodig. Verder hebben de schrijvers de Golden Circle verwerkt in het Program Canvas, waarbij ze waarom hebben vervangen door waartoe. Een heel bewuste keuze, omdat zij vinden dat waarom te veel het gevoel van verantwoording afleggen oproept. Het is een keuze. Voor mij als frequent gebruiker van het Business Model Canvas en de Golden Circle (vaak ook gecombineerd toegepast) vind ik een aantal keuzes niet helemaal logisch. Waartoe (of Waarom) wordt in het boek uitgelegd als ambitie, terwijl het bij Waarom om de aanleiding (en de doelen) gaat, wat ga je oplossen en wat is straks het resultaat. Bij het Program Canvas staan de Doelen bij het Hoe, waar het bij de Golden Circle draait om de Strategie. Het ligt naast elkaar op het canvas, zelf zou ik deze 2 anders positioneren. Ik kan me namelijk goed voorstellen dat deze verwisseling/verschuiving de nodige verwarring kan veroorzaken. Het Program Canvas (boek, kaarten en posters) is een welkome aanvulling in het rijtje en een handige tool voor programma- en projectmanagers. Het geeft een helder overzicht van het programma of project en is zeker ook praktisch richting stakeholders.

Over Sandra Kok

Sandra Kok heeft na meer dan 25 jaar in het bedrijfsleven in 2010 haar vaste baan ingeruild voor het ondernemerschap. Ze is, samen met haar partner, actief op het speelveld van oude naar nieuwe werk-, denk- en leefstijlen met als doel huidige klantsegmenten te behouden, relaties te versterken en nieuwe doelgroepen aan te trekken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden