Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Handboek Teamcoaching

Wiemer Renkema | 18 april 2018

strong>Het Handboek Teamcoaching van Martijn Vroemen leest erg lekker weg. Het is helder en duidelijk geschreven en geeft een volledig overzicht van thema’s die je tegenkomt bij het begeleiden van teams.

Met recht een handboek dus en daarmee geschikt voor iedereen die op een meer coachende manier met teams aan de slag wil. Voor de schrijver staat coachend voor minder bemoeizuchtig. Is het daarmee het ideale cadeau van een team aan een wat al te directieve manager? Wellicht. De grote kracht van het boek is dat de schrijver zijn jarenlange ervaring met het coachen van teams op uitstekende wijze weet te combineren met theoretische inzichten die hij gebruikt als achtergrondinformatie. Hij doet dit op een krachtige en motiverende manier waardoor zelfs de wat meer dominante managers en teamleiders verleid worden om sommige van hun overtuigingen te laten varen en hun gedrag binnen het team aan te passen.

Het handboek kent twaalf hoofdstukken met in totaal zestig paragrafen die los van elkaar te lezen zijn. Het is een zeer mooi vormgegeven boek, waar de informatie overzichtelijk is opgenomen. Het boek geeft de lezer als het ware een keuzemenu om de voor hem relevantie informatie snel te kunnen vinden. Een belangrijk kenmerk van een goed naslagwerk. Ieder hoofdstuk van het boek begint met een korte introductie van het onderwerp en het belang daarvan. De schrijver zet daarmee direct een toon die niet alleen verhelderend is maar de lezer ook, op een ongedwongen manier, op koers zet om met de juiste mindset de informatie tot zich te nemen. Wat volgt zijn heldere paragrafen waar de informatie op een duidelijke en, waar mogelijk, beknopte wijze naar de lezer gebracht wordt. Vroemen geeft de lezer keuzevrijheid door deze paragrafen los van elkaar te presenteren en dit vergroot de relevantie van het boek. Omdat Vroemen zich niet verliest in de herhaling van theorieën maar daar op een slimme en consequente wijze naar verwijst, heeft de lezer ook daar de keuze tussen zelf op zoek gaan naar verdieping of doorlezen. Dat maakt dit Handboek niet alleen superpraktisch maar zorgt ook voor vaart tijdens het lezen.

In mijn trainingsactiviteiten ben ik dit boek gaan gebruiken als standaardwerk. De deelnemers krijgen het boek als literatuur tijdens de training en gebruiken het na de training zeer enthousiast als naslagwerk. Veel meer kun je als schrijver van een handboek niet wensen. Ik merk wel dat teamcoaches die vanuit meer operationele activiteiten een team moeten coachen, soms moeite hebben met de theoretische basis. Veel van de gehanteerde begrippen zijn niet, of in veel mindere mate, onderdeel van hun opleidingsachtergrond. Desalniettemin geeft Martijn Vroemen met het Handboek Teamcoaching handen en voeten aan de uitdagingen waar teamcoaches en -leiders voor staan en hij doet dit op een meer dan overtuigende manier.

Over Wiemer Renkema

Wiemer Renkema is eigenaar van To be Training & Consulting, een innovatief human resources training- en managementadviesbureau. Hij is de auteur van Managen of niet, dat is de vraag.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden