Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Mindfulness pocketboek

Mindfulness, kleine oefeningen voor meer ontspanning van Gill Hasson, is een ontzettend leuk boek om te lezen. Het zet je even stil en doet je beseffen dat er meer is dan een jachtig leven leiden en dat het wenselijk, nee zelfs noodzakelijk is om in het hier en nu te leven.

Dick Bos | 27 november 2015

Op de eerste bladzijde van Mindfulness legt Gill Hasson eigenlijk al uit wat je onder mindfulness moet verstaan, namelijk: ‘Mindfulness betekent dat je je bewust wordt van waar je bent (in het hier en nu zijn) zonder te vergeten waar je geweest bent (reflecteren) en waar je naartoe gaat (anticiperen), het helpt je om niet in die laatste twee dingen te blijven hangen. Van nature ben ik redelijk sceptisch als ik dit soort boeken mag lezen om te recenseren, dit boek heb ik echter nagenoeg in een adem uitgelezen. In het boek worden op een systematische wijze de belangrijkste bestanddelen en eigenschappen van mindfulness – bewustzijn, erkenning en acceptatie, focus en betrokkenheid, het ontwikkelen van een beginnermodel, loslaten en leven zonder oordelen, als afzonderlijk thema’s in aparte hoofdstukken besproken. Het doel van de auteur is het volgende: ‘Met iedere oefening die je doet om je de principes van mindfulness eigen te maken, en iedere keer dat je een aspect van mindfulness toepast, leer je hoe je op een directe manier verbonden kunt zijn met je eigen leven.’ In het boek wordt steeds op de ene bladzijde een specifieke situatie of omgeving beschreven waarin mindfulness van pas kan komen en waarin je de mogelijkheden om mindful te kunnen zijn kunt onderzoeken en uitproberen. Op de bladzijde ernaast vind je praktische tips, ideeën, technieken en suggesties om mindful te zijn en mindfulness in te voeren in je dagelijks leven. Elke bladzijde begint ook met toepasselijke oneliners, die in het ene geval je meer en in een ander geval je mogelijk minder zullen aanspreken. Neem deze bijvoorbeeld: ‘Een gezicht is eerlijker dan een mond ooit zal zijn’ – van Daphne Orebaugh. Of deze: ‘Als je ademhaling echt van jou is, kan niemand je je innerlijke rust afpakken’ – van een onbekende. Uit de verschillende voorbeelden die worden aangedragen in het boek zal ik er een pakken. Je zult het boek echt zelf moeten lezen! Als het gaat om het beschrijven van de specifieke situatie wordt het volgende aangegeven: ‘Ademhaling is de basis van mindfulness. Het kan je helpen om alles even af te remmen, je lichaam en geest te kalmeren en in het hier en nu te komen. Om daar aan te kunnen werken wordt vervolgens, onder andere, als praktische tip meegegeven: ‘Voel je ademhaling. Leg één hand op je borst en voel hoe je adem in en uit je lichaam glijdt. Word je bewust van het natuurlijke ritme. Merk op hoe de lucht bij je inademing koel is en bij je uitademing warm.’ 'Mindfulness' is een bijzonder boek met een boeiende binnenkant die als uitwerking heeft dat er een serene rust neerdaalt. Ook een boek wat je niet van bladzijde een tot de laatste bladzijde achter elkaar hoeft te lezen. Je kunt willekeurig op elke bladzijde beginnen met dat wat je aanspreekt. Ik vond het meer dan waard om kennis te nemen van ‘Mindfulness’. Het heeft mij bewuster gemaakt van het zijn in het hier en nu.

Over Dick Bos

Dick Bos (1958) studeerde onder andere Rechten aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en Bedrijfskunde aan de NCOI Business School (MBA). Daarnaast voltooide hij naast tal van managementcursussen de opleiding tot gecertificeerd compliance officer bij het NIBE-SVV. Hij is nu werkzaam bij Rijkswaterstaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden