Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Dagelijkse rituelen

In ‘Dagelijkse rituelen’ beschrijft Mason Currey op minutieuze wijze de eigenaardige routines van vele bekende auteurs, muzikanten, componisten en andere creatieve geesten. Een aantrekkelijk boek dat inzicht geeft in inspiratiebronnen van de ‘groten der aarde’. Voor de Nederlandse lezer heeft Eva Hoeke het boek extra waarde gegeven door op diverse plekken in het boek ruimte te geven aan Nederlandse meesters als Harry Mulisch, Annie M.G. Schmidt en Herman Brood. Een heerlijk boekje voor tijdens de vakantie en om inspiratie op te doen om het creatieve brein te stimuleren.

Maarten Fijnaut | 9 juni 2015

Dit boek is een heus verzamelwerk van routines en gewoonten, niet eerder werden de eigenaardigheden van zoveel beroemdheden samengevoegd. Het boek is aantrekkelijk in zijn eenvoud, feitelijk een bundeling van losse verhaaltjes. Currey heeft zichtbaar tijd geïnvesteerd om de rituelen van grootheden uit het verleden, zoals Mozart en Karl Marx, tot het heden, zoals Stephen King en David Lynch te verzamelen. Soms was er niet meer te vinden dan voorkeur voor werktijden, vaker neemt Currey ons mee naar een ‘dag uit het leven van’ en worden we getrakteerd op verrassende eigenaardigheden. Gemiddeld wordt in 2 pagina’s geschetst welke vaste patronen voor een schrijver, muzikant of andere artiest voor inspiratie zorgt. Eva Hoeke zorgde voor de Nederlandse markt voor een waardevolle aanvulling. Zij maakte zich hard voor een aantal interessante inzichten in het leven van bijvoorbeeld Bas Heijne, Ischa Meijer en Spinvis. In het boek staan haar bijdragen tussen die van Currey, wel zijn deze extra toevoegingen aan het origineel duidelijk aangegeven met een andere kop. Hoeke beschrijft de rituelen op dezelfde wijze als Currey en inhoudelijk voegt zij echt wat toe door interessante verhalen van bekende Nederlanders te delen. Juist omdat in het boek veel namen te vinden zijn die voor Nederlanders toch wat minder bekend zijn, zorgt dit voor een extra stimulans om te lezen. Zo’n 150 creatieven hebben een plekje in het boek. Currey en Hoeke hebben hun best gedaan voor deze mooie verzameling van vaak uitzonderlijke routines. Toch staan er regelmatig ook oppervlakkige verhalen in van namen die mij relatief weinig zeggen. Het voelt als opvulling, maar de lezer kan snel doorbladeren naar meer interessante namen. De meest interessante verhalen wekken wel de lust op voor meer. Wanneer ik de dagelijkse gewoonten van Carl Jung of George Orwell lees, word ik erg nieuwsgierig naar die van grootheden als Johan Cruijf en de hedendaagse popmuzikanten. Het verbaast mij dan ook dat veel namen ontbreken. Zelfs Michael Jackson en Steve Jobs ontbreken, in mijn optiek uitzonderlijke ‘creatieven’ die zeker een plek verdienen in dit boek. Al met al is ‘Dagelijkse rituelen’ een ontspannend boekje. Lekker voor bij het zwembad en zeker aardig om cadeau te geven. De kans bestaat dat de lezer zelf geïnspireerd raakt en zeer vroeg naar bed gaat, meer alcohol gaat drinken of in het bos wandelen om ook met een meesterwerk te komen of simpelweg inspiratie op te doen. Het zet in ieder geval aan tot nadenken over het eigen gedrag en de eventueel rituele betekenis. Grote kans dat er nog een tweede uitgave komt met ervaringen van andere helden. Het lijkt me dan erg interessant om ook een inzichtje te krijgen in de lessen die Mason Currey en Eva Hoeke hier zelf uit hebben gehaald.

Over Maarten Fijnaut
Maarten Fijnaut is fulltime levensgenieter, sprekerscoach en trainer/coach bij Leeuwendaal. Daarnaast organiseert hij activiteiten zoals Chateausessies, SpiritWalk en TEDxHaarlem. Kijk voor meer informatie op zijn Linkedin profiel (http://www.linkedin.com/in/maartenfijnaut).

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden