strong>In dit boek neemt tekstschrijver Mieke Bouma de lezer mee om je persoonlijk leiderschap te vergroten aan de hand van het beroemde werk van Campbell (Reis van de held). Het boek geeft een concrete vertaalslag van het wat ‘zwaardere’ boek van Campbell, leest als een trein en illustreert uitstekend welke levensreis mensen kunnen maken. Of in eigen woorden van de auteur: ‘We zijn immers de schrijvers van ons leven en de levensreis die we willen maken is een verhaal dat we zelf schrijven’.
Na zelf verschillende werken van Campbell gelezen te hebben is het werk van Mieke Bouma (ze heeft nog een fraai boekje over dit onderwerp geschreven, namelijk ‘Storytelling in twaalf stappen’) een zeer aangename afwisseling. Wat direct opvalt is dat de schrijfster de materie doorleeft heeft, uit al haar poriën ademt ze ‘de reis van de held’. Het gaat haar gemakkelijk af. De voorbeelden die ze noemt zijn verraderlijk simpel maar illustreren zeer goed hoe goeroe Campbell het waarschijnlijk bedoelde.
Bouma heeft Campbell al vroeg in haar leven ‘ontdekt’ en vanaf dat moment is ze in de ban van diens gedachtegoed. Ik kan me dat goed voorstellen. De materie is meer dan fascinerend – in zoverre dat kan-.
Ik vergelijk haar boek met Guus Kuijers De bijbel voor ongelovigen: mensen die aanvankelijk niets met religie -of in dit geval met spiritualiteit- te maken willen hebben, toch enthousiast weten te maken voor de aangeboden inzichten.
De kern van het boek gaat over het inzicht dat mensen hun eigen werkelijkheid kunnen scheppen. Dat doen ze door hun gedachten en wensen, maar ook door hun angsten. Mensen moeten hun eigen verhaal veranderen om zodoende de werkelijkheid te kunnen veranderen. Daarmee hebben mensen meer invloed op hun leven dan ze wellicht zelf voor mogelijk houden. Stoppen met iets zorgt voor een nieuwe koers. De auteur spreekt van ‘stopmomenten’, belangrijke momenten in je leven omdat er sprake is van nieuwe inzichten. Je weet soms niet waar je je keuze om te stoppen op baseert. Dat kun je achteraf pas verklaren. Beroemd in dit geval is een quote uit een speech van Steve Jobs: ‘You cannot connect the dots looking forward, you can only connect the dots looking backwards’. Het betekent allemaal niets, schrijft Bouma, totdat je er betekenis aan geeft. En dat is een knap zinnetje die het niveau van de auteur verraadt, de betekenisgeving die we er achteraf aangeven en vooraf aanvoelen maar niet kunnen omzetten in taal. Ze legt dat uit en weet daar illustratieve voorbeelden bij te halen. Elke stap uit het boek van Campbell wordt voorzien van een actuele toelichting met heldere voorbeelden.
Organisaties hebben doorgaans hun eigen verhaal, hun eigen hoger gelegen doel waar ze voor willen gaan. Hebben ze dat niet lopen ze vast en blijven ze focussen op alles wat er fout gaat. Het hoger gelegen doel in dit verband is ‘de schat’ in het werk van Campbell. Maar dat geldt evenzeer voor individuen: ook zij hebben hun eigen verhaal en een hoger gelegen doel. Maar om dat doel te vinden en na te streven zullen mensen hun eigen angsten moeten onderkennen en uit hun comfortzone stappen. Dan kan iedereen een held worden.
Over Peter de Roode
Drs. Peter de Roode is zelfstandig adviseur en trainer. Hij ondersteunt organisaties bij het invoeren van grootschalige veranderingen waarbij gedragsverandering centraal staat.