Weet wat je zegt - De geheime kracht van taal ontmaskerd van Jan van Setten is een leuk boek om te lezen vol met feitjes en weetjes over taal. Van Setten neemt je in dit boek mee in de wereld van taal en de impact die taal niet alleen op je omgeving heeft, maar ook op jezelf.
De ene taal is de andere niet
Jan van Setten legt uit waar taal vandaan komt en wat het verschil is met ‘communicatie’. Taal is een middel waarmee je gevoelens en gedachten overbrengt. Communicatie is het proces waar we taal voor inzetten. Door taal te gebruiken kon homo sapiens het meest dominante dier op aarde worden. Ook blijkt de ene taal de andere niet te zijn. Ik heb er nooit bij stilgestaan dat we per cultuur een gebeurtenis anders omschrijven.
Nuttige tips
Wat ik erg leuk vind aan dit boek is dat de auteur je je stap voor stap bewust laat worden wat de invloed van taal is. Toevallig had ik na het lezen van dit boek een gesprek met een nieuwe medewerker, die zich stoorde aan een aantal zaken. Hij had een duidelijk mening en deze mening zorgde vooral voor frustratie. N.a.v. dit boek kon ik hem een ‘meningdieet’ aanraden. En als je dan nog steeds een mening hebt over bijvoorbeeld de stugheid van een collega, voeg dan eens het woordje ‘nog’ toe: Die collega is nog stug. Dat biedt meteen meer perspectief.
Wat nieuwe collega’s ook vaak te horen krijgen van de oude garde: ‘Dat is hier nu eenmaal zo’. Een echte discussiedoder. Van Setten geeft weer zo’n mooie tip om de situatie te benaderen: ‘Mooi, dan hebben we die ene keer gehad en kunnen we het vanaf nu anders doen, luister…’. Op het randje van bijdehand, maar ik vind het mooi.
Abracadabra
Als IT’er ben ik zelf niet zo bezig met ‘taal’, maar nu ik mezelf schrijver mag noemen wél. Als schrijver ben ik altijd op zoek naar bronnen van inspiratie. Inspiratie is afgeleid van het Latijnse ‘in spirare’, dat letterlijk betekent ‘inademen’ of ‘inblazen’. Inspiratie zoek ik als ik research doe voor een nieuw boek of artikel. ‘Research’ is een leenwoord dat uit het Engels komt.
De vorige alinea is een voorbeeld hoe het boek is opgebouwd. Er komt een woord voor in een zin en de auteur grijpt de kans om dat woord of een uitdrukking verder uit te leggen. Ik dacht bijvoorbeeld dat ‘abracadabra’ een fantasiewoord was. Niet dus. Leuk om te weten? Ja. Nog leuker om erbij stil te staan dat we woorden bewust of onbewust gebruiken, waarbij we ons niet realiseren waar ze vandaan komen of wat ze daadwerkelijk betekenen.
Concluderend
Voor mij als schrijver en ontwikkelaar van trainingen is taal misschien wel het belangrijkste middel dat ik heb om mijn boodschap over te brengen. Zonder taal geen boodschap. Zonder begrijpelijke taal geen leuk boek om te lezen. 'Mijn' taal, de taal die ik gebruik, is praktisch en pragmatisch. Ik wilde dat ik dit boek als kind al had gelezen.
Als schrijver inspireert dit boek mij enorm en als hoogopgeleide techneut baal ik ervan dat er in het technisch onderwijs dat ik heb gevolgd zo weinig aandacht is voor taal. Het is niet interessant om de Duitse naamvallen aan een LTS-er uit te leggen. Maar als je uitlegt dat je door taal en vooral het juiste gebruik van taal een boodschap nog beter kan overbrengen, dan is dat van onschatbare waarde voor menig techneut.
Hierbij roep ik alle technisch georiënteerde opleidingen op: Besteed alsjeblieft meer aandacht aan taal! En voor wie dat te laat komt… is er Weet wat je zegt - De geheime kracht van taal ontmaskerd.
Over Daniël E. Brouwer
Daniël E. Brouwer is schrijver, trainer, spreker en organisatieadviseur op het gebied van informatiemanagement, functioneel beheer en continu verbeteren. Hij heeft meer dan 15 jaar leidinggevende ervaring en is oprichter van adviesbureau IMNEO en opleidingsinstituut VFB Academy. Daniël schrijft boeken en artikelen en geeft lezingen om zijn kennis te verspreiden.