Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De tien mythes van Agile werken - ‘Praktische inzichten’ 

Veel organisaties hebben Agile omarmd en daar een eigen invulling aan gegeven, de een succesvoller dan de ander. Agile is ook al niet meer een werkwijze alleen voor softwareontwikkeling, ook andere delen van de organisatie zien inmiddels de voordelen van Agile werken.

Carla Verwijs | 21 januari 2022 | 2-3 minuten leestijd | 1 persoon vond dit artikel nuttig

In De tien mythes van Agile werken beschrijven Harry Valkink en Giovanni Dhondt een aantal issues die zij zien met Agile en geven daarop hun (praktische) reactie. Ze schoppen een aantal heilige huisjes omver, zeggen ze zelf.

Puristen

De auteurs noemen zichzelf pragmatici, wat tegenover puristen van Agile staat – degenen die Agile tot de letter volgen. Dat pragmatische perspectief vormt de basis voor dit boek, die voortkomt uit de ervaring met Agile van de auteurs bij ING Nederland. ING is geïnspireerd door Spotify en heeft ook de terminologie overgenomen: squad, chapter, tribes en guilds. De auteurs hebben hun ervaring bij ING op papier gezet, aangevuld met expertervaringen.

De tien mythes zijn

  1. Squads kunnen onafhankelijk opereren. In grote organisaties is meestal enige vorm van afhankelijkheid niet te vermijden. Als bijvoorbeeld een groot product opgeleverd wordt waaraan meerdere squads werken. Dit maakt coördinatie noodzakelijk, en dat kan op verschillende manieren worden aangepakt.
  2. De Product owner bepaalt de prioriteit. Product owner prioriteert niet in een vacuüm, maar zoekt naar aansluiting met de organisatie (alignment).
  3. Design ontstaat incrementeel. Agile werken vraagt om een overkoepelende architectuur, waarbinnen teams zelf keuzes kunnen maken.
  4. Alle expertise zit in de squads. Zeker voor kennis en vaardigheden die schaars zijn in de organisatie, is het onmogelijk deze binnen één squad te hebben.
  5. Er is geen planning nodig. Aangezien er vaak harde deadlines zijn in organisaties voor de doorvoering van verandering, is er wel degelijk behoefte aan planning en sturing op tijdlijnen.
  6. Teams halen altijd het maximale uit zichzelf. Motivatie komt niet vanzelf, hieraan moet bewust worden gewerkt.
  7. Het meten van prestaties is niet meer nodig. Zonder meten geen verbetering. Agile vraagt om andere metingen, ten aanzien van proces, kwaliteit en waarde voor de klant.
  8. Een Agile coach moet alleen focussen op de methode. De Agile coach heeft meerdere rollen, die veranderen over tijd.
  9. Businesscases en budgetten doen er niet meer toe. Agile gaat op een andere manier met businesscases om en vraagt om prioritering en allocatie van capaciteit in plaats van projectbudget.
  10. Agile is the only way. Agile is niet zaligmakend en niet altijd de beste methode..

Bonusmythe - Agile werkt alleen als je fysiek bij elkaar komt. Door de pandemie is fysiek bijeenkomen niet mogelijk. Online Agile werken vraagt om aanpassingen, bijvoorbeeld in coaching en motivatie van het team

Evolutie van Agile

In de epiloog kijken Valkink en Dhondt naar de evolutie van Agile rondom de thema’s autonomie, continue verbetering en de aanpassing van het model aan de organisatie (tailormade organisatie). De tien mythes van Agile werken is een goede aanvulling op andere literatuur over Agile. Gezien de praktische aard, is het vooral een aanrader voor organisaties die nog niet lang met Agile bezig zijn en tegen een aantal vragen aanlopen. Juist die organisaties die begonnen zijn met Agile ‘volgens het boekje’ en nu op het punt staan eigen aanpassingen te maken, wat intern discussie zal opleveren, zullen baat hebben bij dit boek. Continu verbeteren is essentieel en dan helpen de praktische inzichten van Valkerink en Dhondt de lezer verder.

Over Carla Verwijs

Carla Verwijs is managementconsultant met een specialisatie in kennismanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

1
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden