Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wat ik eerder had willen weten - Aanrader

Ik ken de schrijfster als actrice uit Baantjer en Flikken Maastricht, maar Marian Mudder is ook fotomodel geweest voor damesbladen en al meer dan tien jaar therapeut, gespecialiseerd in angstproblematiek. Het is niet het eerste boek dat zij heeft geschreven, wel het eerste boek dat ik van haar lees.

Annemiek Sierhuis | 22 februari 2022 | 2-3 minuten leestijd

Wat ik eerder had willen weten is een indrukwekkend, persoonlijk boek met een zeer uitgebreide onderbouwing. Het lijkt een levenswerk van Mudder. Haar persoonlijke ervaringen en openheid geven een aanzienlijke meerwaarde aan dit boek!

Herkenbaar

Mudder geeft aan diverse therapieën gevolgd te hebben, zonder het gewenste resultaat. Ik denk dat dat herkenbaar is voor vele lezers. En daarnaast vertelt de auteur dus in dit boek hoe de oplossing wel gevonden kan worden. Dus ze geeft diezelfde lezers hoop. En... hoop doet leven!

Indeling

Het bijna vierkante boek nodigt mij uit om het te gaan lezen. De inhoud is soms zwaar, maar de indeling is zo goed, dat het boek goed leesbaar blijft.

Mudder heeft gekozen voor de volgende indeling:

I – Het probleem uitgelegd, de anatomie van emotionele problemen

II – De oplossing

III – In het moment

Het eerste deel bevat een degelijke theorie over de werking van het brein. Angst is hierbij zo verlammend, en heel veel dingen zijn angst! Daarbij moet je denken aan stress, bezorgdheid, achterdocht, controledrang en zo veel meer.

Grondig

Het boek lijkt, indien mogelijk, nagenoeg compleet. Marian Mudder heeft zeer grondig onderzoek gedaan en haar ervaringen beschreven en onderbouwd.

Het boek bevat van alles om je in de richting van een zorgelozer leven te helpen: theorie over de werking van je brein, zelfonderzoek, oefeningen, stressmanagementtechnieken zoals EFT, 'note to self'-lijstjes en tips & tops.

EFT

EFT (Emotional Freedom Techniques) is een combinatie van exposure-techniek en acupressuur. Je klopt zachtjes op een serie acupunctuurpunten op je hoofd, gezicht en bovenlichaam terwijl de stressreactie, die verbonden is met een bepaalde situatie, aanstaat. Dit klinkt heel gemakkelijk, en dat is het ook. Iedereen die kan voelen, kan EFT doen. Mudder geeft aan dat het niet altijd lukt zonder deskundige therapeut. Zij is zelf hierin geschoold en werkzaam.

Mudder geeft door het boek heen (samenvattende) wijsheden, zoals:

- Kan ik absoluut zeker zijn dat dat waar is?

- Zoek het gezelschap van warme, lieve mensen op. Je hebt warmte nodig.

- Dat wat je over jezelf denkt, is niet altijd waar.

- Gun jezelf elke dag een cadeautje.

- Ga offline. Ga offline. Ga offline.

In het tweede deel van het boek met de oplossingen spreekt het mij aan dat de richtingen doeltreffend zijn benoemd, zoals 'ruim je oude pijn op' en 'stop met het dempen van je gevoel'.

Rustgevend

De lay-out vind ik prettig en de zachtroze ondersteunende kleur geeft een rustgevend beeld. Ze gebruikt de roze pagina's voor samenvattende woorden en quotes. De oefeningen staan telkens in een roze kader op een witte pagina. De herkenbaarheid van alle elementen van haar boek is hierdoor groot. De 'note to self' lijstjes zijn origineel en zinvol.

Wat ik eerder had willen weten is hard werken voor de lezer, als je echt wilt dat het gaat werken. Het voelt ook gedeeltelijk als een werkboek aan, waarbij je stukken tekst en oefeningen zal herhalen. Niet alles zal in één keer beklijven.

De conclusie: een aanrader, als je echt aan de slag wilt!

Over Annemiek Sierhuis

Annemiek Sierhuis, fotograaf – bedrijfskundige – coach. Ze is de maker van de Creatieve Coachingskaarten.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden