Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Haastig cashen met Palm Invest

Schandaalblaadje Quote heeft ervan gesmuld: het bizarre verhaal van Palm invest, het investeringsvehikel waarmee twee handige verkopers Nederlandse beleggers miljoenen wisten af te troggelen. Advocaat Dion Bartels die een belangrijke rol speelde in de ontmaskering, heeft er in samenwerking met freelance journalist Philip Dröge een boekje over geschreven: Palm invest.

Hans van der Klis | 23 maart 2010 | 2-3 minuten leestijd

Bartels, wiens advocatenkantoor in de nasleep van de affaire Palm Invest zelf ook ten onder ging, heeft niet gewacht op de rechtszaak. Deze week heeft het Openbaar Ministerie vijf jaar geëist tegen de twee verdachten, Remco Voortman en Danny Klomp. De twee hebben in een jaar tijd miljoenen kwijtgespeeld: het overgrote deel van de bijna dertig miljoen euro die is ingelegd, is verdwenen. Opgegaan aan kapitale villa’s, dure auto’s, mooie pakken, copieuze diners, boten, sieraden… je kunt het zo gek niet bedenken. Op het hoogtepunt van hun ‘spending spree’ gaven de twee gemiddeld bijna 40.000 euro per dag uit. Je zou het best eens willen meemaken.

Het verhaal van Palm Invest past eigenlijk in dezelfde categorie als dat van DSB en Icesave: hou de Nederlander een smakelijke worst voor en hij vergeet na te denken. In het geval van Palm Invest ging het om obligaties in vastgoedinvesteringen van 50.000 euro of meer, zodat de fondsbeheerders geen last zouden hebben van de Autoriteit Financiële Markten. Dankzij de bereidwillige medewerking van Harry Mens, waar de toenmalige directeur van Palm Invest tegen betaling zijn mooiweerpraatjes mocht komen verkopen, stroomde het geld in 2007 binnen. Dat er al meer malafide fondsen uit deze categorie tegen de lamp waren gelopen, maakte niet uit. Kennelijk gaat de Nederlandse wetgever er ten onrechte vanuit dat mensen die 50.000 euro bij elkaar kunnen sprokkelen niet op hun achterhoofd zijn gevallen, stelt ook Bartels vast. Nog een geluk dat in dit geval de staat niet voor de verliezen van de investeerders hoeft op te draaien.

Palm Invest is de afgelopen jaren een dankbaar onderwerp geweest voor talloze achtergrondartikelen in dagbladen en in ‘nouveau riche bijbel’ Quote. Bartels heeft daar niet zo heel veel aan toe te voegen. Hij heeft zich in grote lijnen beperkt tot een beschrijving van de affaire. We komen nauwelijks meer aan de weet over de personen Voortman en Klomp, die in het naspel van de affaire nog een teen kwijtraakte toen hij in Antwerpen gekidnapt werd door een groepje gangsters. De slachtoffers komen er al even bekaaid vanaf. Een summiere behandeling van het ‘sudden wealth syndrome’ waaraan de twee boefjes ten prooi zijn gevallen, maakt het verhaal nauwelijks meer doorwrocht. Palm invest is duidelijk een haastklusje. Gelukkig is het verhaal van Palm Invest even bizar als vermakelijk, zodat Bartels en Dröge er toch een heel leesbaar boekje van hebben kunnen maken.

Over Hans van der Klis

Hans van der Klis is freelance journalist. Hij schrijft regelmatig artikelen voor Managementboek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden