Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Wat ik eerder had willen weten - Helpt ons op weg

Ik vroeg eens rond in mijn omgeving: Wat had jij eerder willen weten? En de reacties op deze vraag waren gemengd. De een zei ‘helemaal niks want dan is de verrassing eraf’; een ander gaf aan ‘alles tevoren te willen weten want dan kan ik daarop anticiperen’.

Christel Deckers | 4 mei 2022 | 2-3 minuten leestijd

Mijn antwoord op deze vraag is dat ik hem niet zou stellen. Tenminste, waar het gaat over mijn privéleven. Dat klinkt wellicht wat flauw, maar mijn stelling is dat je niet zo veel opschiet met spijt achteraf. Je neemt een beslissing op basis van de informatie die je op dat moment beschikbaar hebt. Achteraf zou je dan misschien een andere keuze gemaakt hebben, maar dat is achteraf...

In mijn werk reflecteer ik wél op 'wat als' vragen. Zodat we aan de hand van verschillende scenario’s de voors en tegens goed kunnen afwegen en een gewogen en gedragen besluit kunnen nemen. Ook het evalueren van reeds genomen besluiten doen we regelmatig.

Drie stappen

Marian Mulder, de auteur van Wat ik eerder had willen weten, helpt ons op weg in de richting van een zorgelozer leven met minder spijt. Dat doet ze aan de hand van haar persoonlijke ervaringen op het gebied van angst en op basis van haar kennis als therapeut. Ze gaat uit van een drietal stappen. De eerste stap is het herkennen én erkennen van je problemen en waar die vandaan komen. De tweede stap is die richting de oplossing en de derde stap is, wat ik noem ‘het consolideren’ en internaliseren van de oplossing’, de auteur noemt dat ‘in het moment zijn’.

Ondersteuning

Om deze stappen te kunnen maken geeft de auteur ons een aantal oefeningen mee vanuit de meditatie- en yogahoek. Ook biedt haar website ondersteuning bij het uitvoeren van deze stappen. Daarnaast heeft ze onder de noemer ‘#notetoself’ post-it briefjes opgenomen. Die kun je op je ijskast hangen als reminder om het goede te doen voor jezelf. Als voorbeeld noem ik: ‘Je hoeft niet alles voor iedereen te zijn.’

De post-its komen over als open deuren. Maar soms moet je even met je neus op deze feiten gedrukt worden om ook daadwerkelijk door die open deur heen te gaan. Als deze post-its je hierbij kunnen helpen dan is het zeker de investering waard. Je kunt het jezelf moeilijk of makkelijk maken. De auteur maakt het ons gemakkelijk door de deur voor ons open te houden. Je hoeft er alleen maar doorheen te stappen. Voorwaar geen slecht aanbod en dat voor slechts 20,99 euro. Toen ik laatst de deur de deur van een café stapte was ik al meer geld kwijt.

Over Christel Deckers

Christel Deckers is een onafhankelijk denker, expert op het gebied van governance, change management, innovatie en digitalisering. Zij is gepromoveerd aan de Business School of Economics in Nijmegen en doet onderzoek naar Bestuur en Toezicht in de zorg. Kernwoorden in haar werk zijn: We doen het samen, met plezier naar je werk en de juiste mens op de juiste plek.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden