Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Excel 2021 - Geschreven door een genie!

Een handboek voor het gebruik van Excel. Handig voor iedereen die al een klein beetje met dit programma uit de voeten kan. Wim de Groot neemt je stap voor stap door de vele mogelijkheden die Excel biedt.

Henk Jan Kamsteeg | 5 mei 2022 | 2-3 minuten leestijd

Kunstenaars vind ik het. Collega’s die ik met het grootste gemak berekeningen zie maken en tabellen zie samenstellen in Excel. Terwijl bij mij de vlekken in mijn nek schieten zodra ik dit programma van Microsoft open, spelen zij ermee dat het een lieve lust is. We lijken uit twee totaal verschillende werelden te komen. Iets als ‘mannen komen van Mars en vrouwen van Venus’. Alleen dan in de trant van ‘de een kan iets met Word en de ander met Excel’.

Maar goed, we zijn nooit te oud om te leren. Dus dook ik Excel 2021 van Wim de Groot in, in de hoop dat hij mij in meer dan 400 pagina’s iets wijzer zou kunnen maken in de omgang met Excel.

Een kind...

Het bleek al snel ijdele hoop te zijn. Niet omdat De Groot niet minutieus en geduldig talloze handelingen, die blijkbaar mogelijk zijn in Excel, uitlegt, maar omdat het deel in mijn hersenen dat iets zou moeten doen met cijfers en wiskundige formules op non-actief lijkt te staan.

Ik dacht gemakkelijk te beginnen. Mijn doel: een overzichtelijke tabel maken van ons gezinsbudget. Wat komt er binnen en wat vliegt er sneller dan het licht de deur uit? Wat blijkt? Excel biedt een aantal gratis templates aan die ‘slechts’ te hoeven worden ingevuld. Een kind kan de was doen.

Maar niet dit kind...

Command Z

Zo begon ik enthousiast getallen in de vullen op plekken waar dit niet de bedoeling is. Sommige cellen zijn namelijk al voorzien van een formule (in de zogenoemde formulebalk) en vullen zich automatisch met getallen die berekeningen zijn van wat ik elders moet invullen. Hoe ik mijn dommigheid weer herstel? Een simpel Command Z blijkt niet te volstaan.

Met de minuut groeit aan de ene kant de ergernis over mijn onvermogen om met Excel uit de voeten te kunnen en aan de andere kant mijn diepe respect voor de auteur van Excel 2021. Wat een genie moet hij zijn. En welk buitenaards goddelijk wezen heeft dit programma überhaupt kunnen uitvinden en ontwikkelen!

Grondig werk

Goed, voor bij wie de hersenfuncties die nodig zijn om met Excel aan de slag te kunnen wel aanwezig zijn, maar alleen het programma nog niet onder de knie heeft, biedt Excel 2021 ongetwijfeld wel uitkomst. Zo ver ik kan overzien, lijken werkelijk alle functies van Excel voorbij te komen en worden ze stap voor stap door De Groot uitgelegd. Gemiddelden berekenen, hoogte van BTW vaststellen, grafieken maken. Het komt allemaal voorbij. Ik zelf zal dit boek dus zeker bij de hand houden, mocht ik er echt niet onderuit komen om Excel te moeten gebruiken. Ondanks dit grondige werk, prijs ik mijzelf (en mijn klanten) echter gelukkig dat ik voor het maken van nette en kloppende offertes een betaald programma heb gevonden waarin ik niets meer hoef te doen dan de juiste bedragen in de aangegeven vakjes in te vullen. En wat betreft ons gezinsbudget… Ik heb drie dochters. Volgens mij is dit zelfs in Excel niet meer bij te houden.

Over Henk Jan Kamsteeg

Henk Jan Kamsteeg is eigenaar van het trainingsbureau Proistamenos. Hij geeft trainingen en keynotes op het gebied van o.a. dienend leiderschap, inclusief leiderschap en storytelling. Daarnaast is hij auteur van diverse boeken zoals Dienend leiderschap, De kracht van het compliment en Spreken met passie; de kracht van storytelling, Inclusief leiderschap en Op weg naar een vitale organisatie

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden