Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vandaag is morgen gisteren - ‘Voor op het nachtkastje’

In ‘Vandaag is morgen gisteren’ heeft managementconsultant Peter de Heer zijn ‘schrijfsels’, zoals hij ze zelf noemt, die hij gedurende zijn jarenlange praktijk publiceerde via sociale media in een boek gebundeld. 

Teun van Aken | 27 mei 2022 | 2-3 minuten leestijd

Vandaag is morgen gisteren is bedoeld om de lezer te prikkelen tot anders denken en daardoor tot anders doen. Peter de Heer verzamelde 81 kernachtige boodschappen van telkens een pagina gelardeerd met fraaie illustraties in een 177 pagina’s dik boek.

Hij verdeelde zijn boodschappen over vier thema’s: leiderschap, organisatie, gedrag en veranderen. Juist deze vier, omdat deze thema’s het belangrijkste verschil maken voor mens en organisatie, aldus de auteur.

De quotes

Zijn 81 quotes zijn niet altijd even pakkend of raak, maar wel altijd leuk. Vaak zetten ze aan tot anders denken, zoals Peter de Heer belooft. Maar er zitten ook nogal wat open deuren tussen en ze deden me regelmatig denken aan de spreuken van Loesje.

Om een idee te geven van het soort uitspraken die de auteur verzamelde, geef ik per thema de in mijn ogen meest rake.

Leiderschap: Leiders denken in verantwoordelijkheid, nooit in schuld. Het leidt slechts tot loopgraven en oorlog als schuld centraal wordt gesteld bij een gemaakte fout.

Organisatie: Als to-do-lijstjes niet werken, probeer dan eens een not-to-do-lijstje. Juist wat je niet moet doen geeft focus, want meer is niet productief maar destructief.

Gedrag: Veroordeel ongewenst gedrag, niet de mens. Er bestaan geen ongewenste mensen en lastig gedrag is lang niet altijd ook ongewenst.

Veranderen: Mensen zijn niet bang voor veranderingen, ze zijn juist bang dat niets verandert. Mensen zijn helemaal niet tegen verandering, maar de vele mislukkingen breken hen op.

Ik geef ook wat voorbeelden van de in mijn ogen open deuren.

Leiderschap: Practice what you preach … of hou anders je mond.

Organisatie: Niet harder, maar slimmer werken.

Gedrag: Hart voor mensen. Hard op de inhoud.

Veranderen: Veranderen moet je niet proberen. Veranderen moet je doen.

Nachtkastje

Bij het doorlezen en doorbladeren van dit boek heb ik regelmatig geglimlacht, maar toch ook nogal eens mijn wenkbrauwen gefronst bij zijn toelichtingen op de verschillende uitspraken. Er zitten ook tamelijk veel overlappingen in zijn teksten, soms zelfs volledig dezelfde teksten en de vele lijstjes, nogal eens to-do-lijsjes (!), klinken vaak als een eenvoudig recept voor een ingewikkelde maaltijd. Overigens, de boektitel Vandaag is morgen gisteren is dezelfde titel als die van een boek van Mark Eyskens uit 2019, zonder dat Peter de Heer dit ergens vermeldt.

Al met al een boek voor op het nachtkastje, om er voor het slapen gaan een paar pagina's uit te lezen.

Over Teun van Aken

Dr. Teun van Aken is zelfstandig gevestigd organisatieadviseur en managementtrainer te Culemborg. Het gaat in organisaties altijd om resultaten bereiken met mensen. Dit was ook het leidmotief in zijn laatste twee publicaties. Van Aken is (co)auteur van een groot aantal artikelen en boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden