Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Jubileumeditie Verbaal Meesterschap - ‘Fijne stortvloed aan praktische tips’

Eén ding kan ik je alvast verklappen: ‘Verbaal Meesterschap’ is typisch zo’n boek dat je met stijgend enthousiasme leest en er nog vaak bij pakt voor wat frisse inspiratie. Althans, als het de bedoeling is dat je meer impact wilt maken in vergaderingen, bij allerlei werkbijeenkomsten of als je – net als ik – spreker bent en geregeld op het podium staat.

Daniëlle de Jonge | 25 mei 2022 | 3-4 minuten leestijd

Zo’n 10 jaar geleden las ik de eerste druk van het boek Verbaal Meesterschap van Remco Claassen en schreef er destijds een positieve recensie over. Want: dat moesten meer mensen weten! Ik stond toen aan het begin van mijn sprekerscarrière en oe-la-la wat vond ik het mateloos interessant. Nu – vele honderden presentaties voor groepen verder – las ik de nieuwe jubileumeditie. Soms driftig knikkend van ‘ja precies, zo ben ik dat ook gaan doen’ en hier en daar ‘oh ja, dat is een goeie!’ momenten. In de achterliggende jaren ben ik bewust en onbewust tal van Claassens tips en technieken toe gaan passen in mijn werk. Het heeft mijn sprekersactiviteiten zonder twijfel een boost gegeven. Dus kan ik er nu wederom een positieve recensie over schrijven. Want: dit móeten meer mensen weten!

Uiterst handige inzichten

Is de jubileumeditie heel anders dan de eerdere versie? Goed, ik heb de boeken niet naast elkaar gelegd om het te vergelijken. Wat ik wel zag is dat er actuele voorbeelden in zitten en er een heel deel aan is toegevoegd waarmee je ook online meer impact kunt hebben. En dat is vandaag de dag wel zo handig. Tegelijkertijd zijn er natuurlijk dingen die niet veranderen, maar die wel broodnodig zijn om jouw verhaal met verve over de bühne te brengen. Neem de hyperbutler en de rode bloemkool, twee van de vier uiterst handige inzichten die voorkomen dat je een sociale ramp veroorzaakt als je jouw punt wilt maken. Heeft met onze hersenen en natuurlijk gedrag te maken, waar in wezen weinig aan is veranderd in de afgelopen pak ‘m beet paar honderd jaar.

Dit maakt impact

Dan de sprekerstechnieken die je onder de knie wilt hebben bij kleine en grote gezelschappen. Mijn favorieten en standaard in mijn repertoire: de drie E’s (Entertainment, Empowerment, Educatie) en Anneke D (je verhaal wordt ijzersterk en doeltreffend met anekdotes). Met een beetje oefening en alertheid zet je ze zo in. Zeer boeiend is hoe je kunt spelen met je lichaam in de ruimte, waardoor je anderen meeneemt in je verhaal. Datzelfde doe je met de parallelle communicatie van gericht ingezette lichaamstaal. En wat te denken van het spreken van drie talen – visueel, auditief en kinesthetisch. Positieve beïnvloeding ten top!

De nieuwste tips

In het derde deel van dit boek geeft Claassen nieuwe tips. Ik ben erg gecharmeerd van de Sfeerinjecties, waarmee je een bepaald gevoel bij je toehoorders creëert. Minstens zo leuk om uit te proberen vind ik het Trapping, waarmee je lekker veel dynamiek in het geheel brengt. En voor de ultiem aangehaakte luisteraar is er de Stellende Connect. Als extra inspiratie in dit deel staat er bij elk hoofdstuk een column van mensen die verbaal meesterschap omarmen. Bijvoorbeeld over de vijf geheimen van briljante sprekers of in drie stappen naar een authentieke spreker.

Door de fijne stortvloed aan praktische tips, sterke voorbeelden en onderbouwing maak je al snel de vertaalslag naar jouw praktijk. De scherpe humor geeft er extra sjeu aan. Het kan haast niet anders dan dat je met markeerstift aanstreept wat jij wilt uitproberen.  En dat je dat in de eerstvolgende bijeenkomst ook werkelijk gaat doen. En dan kom je stap voor stap dichterbij je doel: dat iemand anders iets doet, iets laat of nooit meer vergeet.

Over Daniëlle de Jonge

Daniëlle de Jonge – spreker, trainer en bestsellerauteur. Helpt bedrijven om zakelijk onweerstaanbaar aantrekkelijk te zijn.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden