Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De Corporate Yogi - Eeuwenoude filosofie voor de werkvloer van nu

Wat heeft yoga met de werkvloer te maken? Alles, aldus psycholoog Judith Manshanden, directeur van een keten van yogascholen. En dan niet met een yogales tussen de middag, hoewel daar natuurlijk helemaal niets mis mee is. ‘De Corporate Yogi’ gaat dieper.

Liesbeth Tettero | 29 juni 2022 | 3-4 minuten leestijd

In De Corporate Yogi vertaalt Judith Manshanden een eeuwenoude yogafilosofie heel concreet naar het werkende leven van vandaag. Ze laat je kennismaken en zet je aan de slag met, zoals de ondertitel luidt, 10 principes voor mentale balans in je werk. Praktisch en helemaal van nu dus.

Matjes en leggings

De bekendste vorm van yoga is die met oefeningen op een matje, al dan niet met hippe leggings aan en kruidenthee erna. Nogmaals: helemaal niets mis mee. Maar yoga is zo veel meer dan dat. De oefeningen vormen eigenlijk maar een heel klein onderdeel van wat yoga allemaal omvat. Manshanden gaat terug naar ongeveer het jaar 200, toen de Indiase filosoof Patanjali de yogafilosofie bundelde. Ze vertaalde zijn beschrijving van het achtvoudige pad, leefregels voor yogi, naar het hier en nu. Om precies te zijn: de klesha’s, yama’s en niyama’s.

Balans, een kalme geest en zingeving

Bent u daar nog? Het klinkt ingewikkelder dan het is. Klesha’s zijn gedachten en overtuigingen waarmee we onszelf ongelukkig maken. Bijvoorbeeld gehechtheid aan fijne dingen en altijd maar meer willen. Yama’s en Niyama’s zijn manieren om hiermee om te gaan. Yama’s gaan over hoe je met je leefomgeving omgaat: heb compassie, steel niet, wees eerlijk en niet hebberig en toon zelfbeheersing. En niyama’s gaan over zelfzorg: wees tevreden, leef zuiver, doe je aan zelfreflectie, heb discipline en vertrouw in de stroom van het leven. Als je deze richtlijnen volgt, leidt dat volgens Patanjali tot balans, een kalme geest en zingeving. En wie wil dat nou niet!

Reflectie en praktisch aan de slag

Manshanden vertaalt deze richtlijnen naar nu en koppelt ze aan tegenwoordig meer bekende denkwijzen en coachingmethodes. Daarbij neemt ze de vrijheid om de oude teksten ruim te interpreteren. Zo verdiept ze de yama Ahimsa, geweldloosheid, met het begrip compassie en de praktische vertaling naar de dramadriehoek. En gaat Satya, eerlijkheid, niet alleen over niet liegen, maar ook over grenzen aangeven en kwetsbaarheid tonen. Tapas, discipline, koppelt ze aan bevlogenheid met het MPS-model, overlappen Meaning, Pleasure en Strength in je werk en vind je wat echt bij jou past? Met alle inzichten kun je meteen aan de slag: ieder hoofdstuk bevat oefeningen. Om te reflecteren (meteen een mooie manier om te oefenen met de niyama, Svadhyaya, zelfreflectie) en om te doen: zoals ademoefeningen, het ontvangen van complimenten en jezelf afsluiten van fomo-prikkels (fear of missing out, om zelfbeheersing te stimuleren).

Persoonlijke noten ter illustratie

De Corporate Yogi is naast een praktisch ook een persoonlijk boek: Manshanden schrijft over haar tijd bij een groot consultancybureau (spoiler alert: ze vond het niet heel erg toen ze moest vertrekken) en hoe ze begon en later weer stopte met het GEEF-restaurant, waar gasten naar eigen inzicht mochten betalen voor hun eten en drinken. De verhalen zijn dienend als illustratie bij de yogafilosofie. De persoonlijke noten vormen ook een link met nog een andere verdieping: Manshanden past de richtlijnen toe op werknemers, maar ook op organisaties. Hoe is het bijvoorbeeld gesteld met hebzucht in jouw bedrijf? Steelt jouw werkgever je tijd door je te overvragen? Wordt er gediscrimineerd of is er zelfs sprake van strafbare feiten? Daar is Manshanden helder over: je hoeft geen heilige te zijn in een toxische omgeving. Wegwezen dus. Maar is je werkomgeving ok, dan kun je met inzet en oefenen een echte corporate yogi worden. Namasté!

Over Liesbeth Tettero

Liesbeth Tettero is trainer en coach in het openbaar bestuur (www.publice.nl) en van ambitieuze vrouwen (www.feministerie.nl). 

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden