Ik raad met gepaste regelmaat Green On aan bij klanten. Gepaste regelmaat omdat Green On nog weleens een harde realiteitsklap kan zijn. Het aanraden doe ik met name bij klanten die zeggen ‘Bij ons werkt nieuw organiseren niet en we zijn te groot om ons op te splitsen in teams die decentraal autonoom kunnen opereren.’ Laat Defensie nu een redelijk grote organisatie zijn waarvan je verwacht dat ze ‘het al jaren op dezelfde manier doen’. Ik was positief verrast te lezen over hun innovatieve manier van zelforganisatie.
Stoer
Green On klinkt wel lekker stoer, zeker omdat de verhalen van missies in gevaarlijke landen verteld worden. Deze verhalen lezen lekker weg en geven je het gevoel dat je een klein beetje mee op pad bent met de elitetroepen van onze krijgsmacht. Maar wie louter stoere verhalen verwacht, komt bedrogen uit. Eigenlijk is het best saai en eentonig om voor die ene uitzending steeds hetzelfde te moeten oefenen. Als meditatie een belangrijk instrument voor dit elitekorps genoemd wordt, word ik pas echt enthousiast. De schijn ophouden werkt meestal averechts, ook in een veronderstelde machocultuur. Het wordt zelfs gevaarlijk als je tegen beter weten in blijft leunen op wat je altijd deed.
Effectief
Dat dit effectief is bewijzen mede-auteurs Joris Janssen en Daan Dohmen. Zij zijn oprichters van het digitale zorgplatform Luscii en hebben alle principes van Green On een-op-een doorgevoerd in hun bedrijfsvoering. Juist deze koppeling met de praktijk maakt Green On zo interessant voor iedereen die mag en kan sleutelen aan bedrijfsvoering.
De schrijvers schotelen ons zes hapklare brokken inspiratie en voorbeelden voor. Deze brokken worden rustig uitgelegd in verschillende hoofdstukken en worden altijd afgesloten met een korte samenvatting. Ook voor de niet-lezers is Green On dus een prima naslagwerk om te leren hoe je je organisatie leuker, sneller en wendbaarder maakt.
Verkeerde been
De lezer wordt regelmatig op het verkeerde been gezet door uitspraken als ‘Versimpel je strategie’, ‘Stimuleer nee zeggen’ en ‘Stop met vergaderen’. Deze set uitspraken nodigen mij telkens uit tot doorlezen. Na No Rules Rules komt Green On in mijn top 3 van managementboeken die een handleiding vormen voor toekomstbestendig organiseren.
Wees gewaarschuwd, want als je Green On leest, kijk je met hele andere ogen naar je eigen organisatie. Waarom doen we de dingen toch zo hopeloos onhandig en inefficiënt? Tijd om eens een nieuwe weg in te slaan met Green On als manifest.
Over Nan van Grootel
Nan van Grootel is Transformatie Consultant bij Organize Agile. Hij kijkt naar organisaties als systemen en pakt de rol van systeemontwikkelaar. Hij helpt organisaties bij het ontwikkelen van een mindset waarbij mens en resultaat het enige is dat telt én het enige is dat werkt.