Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Vrij zijn kun je leren - ‘Humor, fijne oefeningen en waar nodig licht provocatief’

‘What if I fall….Oh but my darling, what if you fly?!’ Deze quote van Erin Hanson geeft naar mijn mening uitstekend de achterliggende gedachte weer van het nieuwe boek van psycholoog en Acceptance & Commitment Therapy specialist Gijs Jansen. Hij is hierbij de aanmoedigende, liefdevolle partner die je helpt die persoon te worden die je graag zou willen zijn.

Judith Niekel-Sjoerds | 5 augustus 2022 | 3-5 minuten leestijd

Vaak laten we ons leiden door wat ons vroeger is (aan)geleerd en wat we zouden moeten denken, doen en voelen. Dat kan naadloos aansluiten bij wie je bent, maar het kan ook wrijving opleveren. Op sommige momenten in je leven zul je sowieso, spontaan of soms gedwongen door omstandigheden, stilstaan bij wat jij nu eigenlijk wilt. En bij de vraag of er dingen (drastisch) moeten veranderen omdat je het niet meer trekt.

Handvatten

Wil je je eigen leven eens goed onder de loep nemen door te kijken naar wat je hebt meegekregen uit je verleden, hoe je dat nu toepast en of dat inderdaad wel bij jou past? Vrij zijn kun je leren biedt je hier uitstekende DIY-handvatten voor.

Brutaal eerlijk naar zichzelf toe, nodigt de schrijver je uit om je leven onder de loep te nemen - met hierbij alle compassie en begrip voor jouw pijn uit het verleden. Niets is hem vreemd, hij heeft thuis ook het nodige meegemaakt, en daar schrijft hij open over. Dus je kunt met dit boek, misschien wel voor het eerst, heel dicht bij wie je echt bent komen zonder dit gelijk te veroordelen en je te verstoppen. Net zomin als Jansen dit doet.

Onderzoek

In deel 1 ga je onderzoeken wat je geschiedenis nu precies is, wat de ongevraagde bagage is die hierbij hoort en welke invloed je verstand hierop heeft. In deel II, Lijf, ga je ervaren hoe je daar in de praktijk mee omgaat en over denkt: wat is jouw eerlijke, verborgen verhaal als je echt recht doet aan de pijn die je hebt gevoeld in je verleden? Vaak bagatelliseren we onze pijnlijke ervaringen onder het mom van ‘anderen hebben het slechter’, dus je moet kritisch onder de loep gaan nemen wat jij ‘normaal’ vindt. Vervolgens daagt Jansen je uit om oude patronen die je niet meer wilt volgen of niet meer bij je passen eens te gaan doorbreken. Al is het maar door je gelijk eens op te geven als je altijd je gelijk wilt halen.

Spreekrecht

In deel III, Hart, ga je leren om vrij(er) te denken en te ontdekken wat je diep van binnen zou willen zonder dat je meegaat met je verstand, dat vast gelijk van alles begint te roepen: ‘wat een onzin’, ‘dat lukt je nooit’, ‘dat kost geld’ etc. Jansen noemt dat heel mooi ‘je dromen aanraken’ door je hart ‘spreekrecht’ te geven. Je verlangens hebben net zo goed recht om gezien en erkend te worden. Dit ga je goed voor jezelf op een rijtje zetten met behulp van 6 belangrijke waarden: veiligheid, gezondheid, gelijkwaardigheid, liefde, betekenis, vrijheid van keuze. Nadat je dit voor jezelf op een rijtje hebt gezet,confronteert Jansen je liefdevol met je eigen sterfelijkheid: als je weet dat je doodgaat, wat zou je dan nu gaan doen als je niet meer zou uitstellen of vermijden? Vaak blokkeert de angst om te falen of niet te kunnen veranderen ons om dingen anders te gaan doen.

Toegift

Jansen besluit met een Toegift, waarin hij beschrijft hoe hij ontdekt heeft dat je altijd een keuze hebt in hoeverre je je verleden óók je toekomst laat bepalen. En dat wat voor jou echt belangrijk is, vaak daarom juist tegelijkertijd heel eng is. Slechts door in de praktijk dingen te gaan doen en uit te proberen - en wellicht te falen - kun je uitvinden wat je wel en niet kan, en wilt.

Vlinders

Je kunt vanuit je verlangens, waarden en dromen een zeer waardevol leven gaan leiden. Jansen vergelijkt dat met een rups die zich ontwikkelt tot een prachtige vlinder. En daar komt voor mij de eerdere quote van Hanson om de hoek kijken: ook vlinders moeten durven uitvliegen uit hun veilige cocon om de wereld te kunnen gaan ontdekken.

Vliegbrevet

Gijs Jansen is in mijn ogen een zeer fijne, menselijke psycholoog die je met humor, fijne oefeningen en waar nodig licht provocatief, je helpt je ‘vliegbrevet’ te krijgen. Ik denk wel dat als je dit traject zelf wilt doen op basis van het boek, je wellicht veel baat zou kunnen hebben bij een of twee sparringsessies met een ACT coach.

Ik heb al zijn boeken gelezen. Need I say more?

Over Judith Niekel-Sjoerds

Judith Niekel-Sjoerds, MA MSc, is levenslooppsychologe, coach bij JNS Coaching en freelance Online Psychologe bij OpenUp. Haar missie is om mensen te helpen lichter te leven, werken, leren en slapen vanuit de positieve psychologie en ACT met behulp van incompany workshops en e-learnings. Zij heeft een column in een lokale krant over zaken waar je in vast kunt lopen en hoe je daarmee omgaat.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden