Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Beginnen met Leidinggeven - ‘Ideaal voor ambitieuze beginnende leidinggevenden’

Als ‘Beginnen met Leidinggeven’ er eerder was geweest, zouden veel beginnend leidinggevenden een soepelere en bewustere start hebben gehad. Dat zou ook fijn geweest zijn voor de teams en afdelingen die soms - opnieuw - aan een nieuwe leidinggevende moeten wennen. 

Anouk Brack | 5 augustus 2022 | 2-3 minuten leestijd

Als ik Beginnen met leidinggeven lees, word ik een beetje jaloers (ik schrijf zelf leiderschapsboeken). Wat hebben Charlotte Staats en Anja Hilgers het kort en krachtig samengevat! Overzichtelijk en in de volgorde waarin je het nodig hebt, helpt het 5S-model beginnend leidinggevenden om niet te hard van stapel te lopen in het begin. En het helpt om later juist niet in besluiteloosheid te blijven hangen. De 5 S-en staan voor de fasen starten, scannen, sturen, stretchen en succes oogsten. Bij elke S komen de drie perspectieven van jezelf als leider, je team en de organisatie aan bod.

Opbouw

Het boek is opgebouwd zoals een training. Dat waardeer ik er ook aan. Het is geen encyclopedie vol leiderschapstheorieën. Ook zonder training kom je op basis van dit boek een heel eind. De training voegt dan uitwisseling en feedback toe die je anders zou missen. Wat ook sterk is zijn de 'quotes', geschreven vanuit het perspectief van de leidinggevende. Het geeft me als lezer een gevoel van herkenning en bevestiging dat het normaal is wat ik ervaar. Of iemand het letterlijk zo gezegd heeft of dat het een samenvatting is van wat mensen typisch zeggen in zulke situaties is me niet duidelijk. Maar dit vind ik ook eigenlijk niet erg; het werkt goed als stijlvorm.

Volgen

Wat een beetje stoort is dat onder de terugkerende kopjes 'doen' vooral reflectievragen te vinden zijn. Bij doen denk ik meer aan gedrag op de werkvloer, niet aan reflecteren.

De laatste zin van het boek is 'Word een leider die mensen willen volgen!'. Wil ik dat? Nee, niet als doel, misschien wel als middel. Wat mij motiveert - en waardoor ik een leider zijn op de koop toe neem - is samen doen wat ertoe doet. De rol die mij het beste past is de rol die het grotere plaatje ziet en richting geeft vanuit verbinding. Dat motiveert mij meer om mijn leiderschap verder te ontwikkelen, dan dat ik iemand zou moeten worden die mensen willen volgen. Maar dat doet niks af aan de rest van het boek.

Kracht

Heel leuk vind ik de scan achterin het boek je je kunt gebruiken om jezelf en je kennis van de methode uit dit boek te testen. Op zo'n manier kun je reflecteren op waar je kracht ligt in je leiderschap en waar de volgende stappen te zetten zijn.

Er staat geen woord teveel in dit slechts 134 pagina's tellende boek. Door de duidelijke en logische structuur en de overzichtelijke lijstjes leest het heel soepel. Ideaal voor drukke, ambitieuze beginnende leidinggevenden lijkt mij. Zelf schrijf ik over leiderschap in verandering. Als ik weer eens een beginnend leidinggevende in coaching heb, zal ik ze waarschijnlijk ook dit boek cadeau doen. Op een goed fundament kun je bouwen.

Over Anouk Brack

Anouk Brack is auteur van succesvolle managementboeken, geeft internationaal trainingen in leiderschapsontwikkeling, is executive coach en begeleidt teamtrajecten met haar organisatiebloei-methode. Brack schreef verschillende boeken.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden