Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De edele kunst van not giving a f*ck journal - ‘Beter inzicht in je emoties’

Kunnen jouw emoties nog weleens de overhand nemen? Daar is niets raars aan, vindt Mark Manson, auteur van de bestsellers ‘The subtle art of not giving a fuck’en ‘Everything is f*cked’. Met zijn nieuwe journal leer je hoe je jouw emoties voor je laat werken om meer te doen waar je blij van wordt.

Nikki Pommer | 10 augustus 2022 | 3-4 minuten leestijd

Ken je dat? Er gebeurt iets wat je niet leuk vindt en binnen een paar seconden hebben je emoties de overhand genomen. Alles is stom, vervelend of raar. Je bijt op je lip van frustratie of kunt de rest van de dag wel peinzend op de bank zitten.

Als mens voelen we ze allemaal: emoties. De één voelt dat intenser dan de ander, maar waar het op neerkomt is dat emoties je flink in de weg kunnen zitten. Waarom? Omdat we ze te vaak voor waarheid aannemen en ernaar handelen. ‘We zouden niet altijd onze eigen emoties moeten vertrouwen. Ik denk zelfs dat we er een gewoonte van moeten maken om ze in twijfel te trekken,’ schrijft Manson.

Erkennen in plaats van onderdrukken

In plaats van emoties als pestkoppen te zien, is het belangrijk om emoties serieus te nemen. Dat doe je door ze te erkennen. Laat tranen maar stromen in plaats van op je lip te bijten. Geef toe dat iemand je heeft gekwetst of dat je boos bent op die ene persoon die jouw nieuwe kapsel apart vond. Het was voor mij een fijne herinnering, want hoewel ik dit soort kennis wel heb, is ernaar handelen niet altijd wat ik het eerste doe.

Door de simpele oefeningen in het boek, moet je wel aan de slag met het erkennen van je emoties. Zo mag je zonder pardon je ongezouten mening geven over iets waar je van baalt, om vervolgens te analyseren waarom dit je eigenlijk zo diep zit. De simpele vraag ‘hoe voel je je?’ maakt genoeg los om met de rest van de oefeningen aan de slag te gaan.

‘Emoties zijn belangrijk, maar niet op de manier die wij denken,’ is Mansons mening. In het boek maakt hij duidelijk dat emoties een roep om actie zijn, een natuurlijke manier van jouw systeem om om verandering te vragen.

Doen waar je blij van wordt

Verandering die leidt tot dingen doen waar je blij van wordt. Angst is een van de meest veel voorkomende emoties die een mens voelt. Een emotie die je vaak tegenhoudt in het zetten van stappen naar iets wat je graag wilt. Waarom? Omdat we voornamelijk bang zijn voor wat andere mensen van ons denken.

Manson legt uit: ‘Je kunt beter worden gehaat om wie je bent dan te worden geliefd om degene die je niet bent.’ In het eerste deel van het boek ligt de focus vooral op het leren omgaan met emoties. Je doet inzichten op, reflecteert en plaatst vervolgens vervelende emoties in een beter perspectief.

Dat perspectief is weer een opstapje naar het leven dat je écht wilt. Waar word je blij van? Waar wil je meer van in je leven? Of juist minder? Manson duikt dieper in op het bepalen van je ‘hogere doelen’ door prikkelende vragen te stellen zoals: wat wil je allemaal doen voordat je doodgaat, hoe ziet je ideale leven eruit over vijf jaar en wat verdient echt een middelvinger?

In eerste instantie was ik zelf een beetje bang dat dit boek een cliché zou zijn met allerlei populaire quotes uit de zelfhulpindustrie. Hoewel zijn vragen behoorlijk standaard lijken, maakt het vooral de inhoudelijke uitleg met psychologische onderbouwing dat je aan het denken wordt gezet om ook goede antwoorden te geven.

Steuntje in de rug

Dit boek is een fijne ondersteuning voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Het actief spreken en schrijven over emoties, het onder de loep nemen van gewoontes en het nadenken over je doelen is eens in de zoveel tijd erg handig om jouw groei in beeld te brengen.

Over Nikki Pommer

Nikki Pommer is schrijver, spreker en merkstrateeg.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden