Angst is een mindfuck: angst is een slechte raadgever, vertelt Marian Mulder in haar boek. Het is een aandachtstrekker die het erg moeilijk maakt situaties van een afstand te bezien, of te relativeren. Angst verlamt. Angst is een conditionering, een troebel filter waardoor je naar de wereld kijkt. Het maakt je blind voor andere perspectieven, andere mogelijkheden. Door angst zie je alleen wat de angst wil dat je ziet.
Gek van angst
Hoe bereik ik het perfecte leven? Hoe word ik megasuccesvol of supergelukkig? Dat zijn dus juist niet de vragen die je jezelf moet stellen. Wat wel een juiste vraag is: hoe kan ik leven en me goed voelen in een krankzinnige wereld, zonder gek van angst te worden. Beter snappen hoe je brein werkt is een eerste stap. Dat legt zij je dan ook direct uit in het volgende hoofdstuk: Leer je brein kennen.
Stressreactie
Daarin legt ze onder meer uit dat een gevoel van afwijzing een stressreactie in werking zet … De angst om afgewezen, verlaten of uitgestoten te worden is een oerangst. De angst om niet geliefd te zijn zit ingebakken. Maar, zegt ze, er zijn meer redenen waarom we angst ervaren terwijl het niet nodig is.
Je kunt je onveilig voelen omdat onze hersens deze {angst} associëren met negatieve gebeurtenissen uit het verleden. Een onbewuste reactie zonder dat je snapt waarom. Zo kun je een angststoornis of paniekaanvallen ontwikkelen of faal-, bindings- of verlatingsangst.
Oude pijn
In het volgende hoofdstuk: Leer je oude pijn kennen, stelt ze dat ieder mens rondloopt met een dosis emotionele pijn, gelukkige jeugd of niet. Ze legt je uit hoe die oude pijn ontstaat of ontstaan is en wat een negatieve kern overtuiging is.In het volgende hoofdstuk leer je psychologische afweersysteem (her)kennen en stelt ze dat oude pijn of trauma vaak onbewust sluimert en pas wakker wordt wanneer hij getriggerd wordt. Ze gaat dieper in op stresspatronen: zelfafwijzing, briesen of heel erg je best doen, valse macht en ontkenning van behoeften.
Ego
Ze gaat in op je ego, het stemmetje in je hoofd dat uiting geeft aan oude pijn. Iedere situatie of zelfs woord van een ander kan namelijk een ander afweermechanisme triggeren. Dat is ook de reden waarom we onszelf en anderen als gecompliceerd ervaren. Zegt jouw stemmetje wel eens: ‘hartstikke goed gedaan, wat ben je toch geweldig, het is helemaal goed zo?’
Tem je ego, is het advies van Marian. Het probleem is je onophoudelijke denken. Hoe vaak levert piekeren werkelijk frisse en echt behulpzame ideeën op? Ze maakt de vergelijking over hoe sommige mensen tegen hun huisdieren praten. Kun je het opbrengen om net zo lief en geruststellend tegen jezelf te praten?
En: Ruim je oude pijn op. Marian legt uit dat paniek ontstaat doordat je oude pijn wordt getriggerd.De paniek stopt pas wanneer je van jezelf in paniek mag zijn en wanneer je begrijpt dat het een voorbijgaande ervaring is. Ze behandelt vervolgens de Emotional Freedom Techniques (EFT).
Loslaten
Het derde deel begint met: ‘Het grote loslaten.’ Waar draait het nu eigenlijk allemaal om? Het antwoord is even simpel als de vraag: acceptatie en loslaten.
Verzet tegen je realiteit veroorzaakt stress. Ware levenskunst is zijn waar je bent zonder het te willen veranderen. Wat doet dat met je ego? Welnu: ego snapt niets van acceptatie en loslaten. Dat kan het ego helemaal niet.
Acceptatie is een oefening in vertrouwen. In essentie is het leven complete chaos. Marian kijkt terug op haar persoonlijk leven en ze concludeert nu dat elke tegenslag in de meeste gevallen een gigantisch cadeau blijkt. Acceptatie betekent niet dat je passief bent; integendeel: actief en positief is het een voorwaartse beweging.
In haar slotwoord stelt Marian dat het erom gaat dat je onderzoekt en toepast wat jezelf het meest triggert. De rest komt dan vanzelf. Ze adviseert je om vooral daarvoor de tijd te nemen en stelt ook dat dit boek een oefening is in zelfliefde.
Handvatten
Tot zover deze ingekorte indruk van de inhoud van het boek. In mijn werkzaamheden als arbeidsdeskundige maar ook uit andere ervaringen in mijn levensloop en -carrière merk ik dat veel mensen met angsten worstelen. Mensen die soms heel onzeker zijn en ook mensen die die onzekerheid camoufleren en zich als een ware ‘Bokito’ opstellen. Daarom vind ik Wat ik eerder had willen weten een zeer waardevol boek. De opbouw is logisch en goed doordacht en biedt voor mensen die daarin geïnteresseerd zijn veel handvatten.
Mijn waardering is echter net geen vijf uit vijf. Dat heeft ermee te maken dat Marian aangeeft dat zij de informatie en de tools in dit boek aanreikt om jezelf te helpen. Ze geeft je de tip om het boek vooral te gebruiken als werkboek. Maak aantekeningen, ga er mee in gesprek, …In het boek stelt ze echter met enige regelmaat de vraag: ‘vraag je eens af …’ Maar die oproepen zijn niet zo duidelijk weergegeven. Verder geeft ze soms uitleg over een bepaald onderwerp en soms oefeningen en die zijn allen gedrukt in een roze ondergrond. Een onderscheid tussen die zaken zou beter zijn.
Mijn waardering: 4,5 uit 5.
Over Cees van der Boom
Cees van der Boom ~ trotse pa van Joanne, Sietske & Irene ~ is Gecertificeerd Register Arbeidsdeskundige, Storyteller en Spreker. Eerder was hij Psychiatrisch Verpleegkundige, Politiefotograaf, Manager HRM, Life-Coach voor mensen met kanker, Re-integratiedeskundige, Mastercoach, Loopbaanprofessional en Bedrijfsmaatschappelijk werker. Op zijn website staan uitgebreidere versies van zijn recensies.