Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

De wet van OER - ‘Een systematische benadering’

Wie wil dat nou niet: niet langer doen wat er moet, maar Onafhankelijk, Evenwichtig en Resoluut je eigen keuzes maken en leven leiden. Dat is ‘De wet van OER’. Een model om op een rationele manier door het leven te gaan. Volg het model om op basis van ratio keuzes te maken die aansluiten bij je eigen doelstellingen, in plaats van een speelbal te zijn van de wereld om je heen.

Roy van den Anker | 3 oktober 2022 | 1-2 minuten leestijd

Auteurs Paul Eikelenboom, Ivo Kouters en Fokke Kooistra hebben een model gemaakt om overzicht en ordening te brengen in een wereld die extern georiënteerd is. We ontvangen continu prikkels en input die we snel moeten verwerken, waardoor de tijd om bewuste keuzes te maken ontbreekt. Het model van de auteurs helpt om langs gestructureerde stappen tot andere inzichten en keuzes te komen. In hun boek geven ze een heel gestructureerde uiteenzetting van hun OER model.

Nuchtere lezer

Biedt De wet van OER daarmee iets nieuws? In de basis is het niet veel anders dan de stappenplannen of puntenlijstjes die in populaire bewoordingen proberen te overtuigen dat het allemaal anders moet. De lijstjes die door de nuchtere lezer echter snel terzijde zullen worden geschoven omdat ze niet aansluiten op zijn of haar denkwijze.

Feitencheck, logicacheck en doelencheck

Diezelfde nuchtere lezer zal De wet van OER veel meer kunnen waarderen door de logische benadering en gestructureerde aanpak van de auteurs. Bijna klinisch wordt stap voor stap ontleed welke afwegingen je voortdurend moet maken om weer zelf de regie te nemen. Eén voor één maar met een duidelijke samenhang worden Onafhankelijkheid, Evenwicht en Resoluut ontleed. Doordat de auteurs ook bij het ontleden elke keer drie stappen hanteren, is de structuur herkenbaar en overzichtelijk. Zo wordt bijvoorbeeld het resultaat Evenwicht bereikt door rationeel effectief gedrag te creëren aan de hand van de feitencheck, logicacheck en doelencheck.

Systematische benadering

De wet van OER is daarmee een boek dat een systematische benadering biedt voor iedereen die zonder opgeblazen poeha aan wil sluiten op de wereld waarin we leven, zonder de regie uit handen te geven of zichzelf buitenspel te plaatsen. De stappen en afwegingen geven houvast om op heel nuchtere wijze te komen tot een bewustere manier van leven. Voor de lezer die een rationele benadering waardeert, of in een omgeving werkt die door ratio wordt gedreven biedt De wet van OER een methode die perfect aansluit.

Over Roy van den Anker

Roy van den Anker is getrouwd en heeft 3 kinderen. Zijn sporen heeft hij verdiend in de verzekeringsbranche. Ruim 25 jaar vervulde hij uiteenlopende posities bij verschillende organisaties. Van teamleider tot operationeel directeur en in organisaties van MKB tot corporate omvang. In meerdere organisaties werd hij partner.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Boek bij dit artikel

Paul Eikelenboom, Fokke Kooistra, Ivo Kouters
De wet van OER

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden