Op werkdagen voor 23:00 besteld, morgen in huis Gratis verzending vanaf €20

Recensie

Hack je brein - ‘Direct uitvoerbare hacks’

Hacken. Zonder toestemming inbreken op iemands computer. De titel ‘Hack je brein’ klinkt dan ook wat onheilspellend. Zeker omdat dat precies is waar Yuval Noah Hariri in zijn boeken en publicaties voor waarschuwt, dat de mensheid ten onder kan gaan omdat onze breinen overgenomen worden. Maar hé, als het dan blijkbaar kan dan kun je er maar beter op voorbereid zijn. Aan de slag dus met het boek ‘Hack je brein’ van Leo Pot.

Helmar Niemeijer | 10 oktober 2022 | 1-2 minuten leestijd

Leo Pot heeft meerdere boeken op zijn naam staan (met licht intrigerende titels als Lulkoek, Hoe pak je een oen zijn poen? en Hoe krijg je altijd gelijk?) Grote gemene deler is dat de boekjes kort en krachtig, op maximaal 50 manieren, beschrijven hoe je dat wat in de titel beloofd wordt kan doen of laten.

Grappige wetenswaardigheden

Hack je brein blijkt dan ook vooral een boekje te zijn met tips over hoe je je eigen brein slimmer kunt laten werken (soms door het gewoon voor de gek te houden). Grappige wetenswaardigheden (‘als je écht wilt weten hoe iemand zich voelt, dan kun je beter je ogen dicht doen en alleen maar luisteren’, ‘je leeft langer als je je jonger voelt’ en ‘je immuunsysteem gaat alleen al aan door het kijken naar plaatjes van vieze zweren’) en serieuze zaken (of kop of munt bij lastige dilemma’s echt werkt – en hoe dan; over Salomo’s paradox (dat je kennis en wijsheid je in de steek laten als het om jezelf gaat).Maar vooral gaat het over wat je daar allemaal aan kan doen én hoe je de gedachten van anderen kunt sturen zonder dat die ander het door heeft, het zogenaamde priming) wisselen elkaar af. Het zijn geen zaken die zomaar uit de duim zijn gezogen door Pot: elke psychologische truc om jezelf slimmer, sneller en gelukkig te maken, wordt ondersteund door een of meerdere wetenschappelijk onderzoeken.

Uitvoerbare hacks

Al met al een leuk en interessant boekje, met direct uitvoerbare hacks om zelf eens te proberen. Met al bekende zaken maar ook met nieuwe neurowetenschappelijke tips om je brein (of dat van een ander) net even een andere route te laten nemen. Of je er echt je brein mee kan hacken zoals de titel doet vermoeden: dat vraag ik me af. Automatische patronen doorbreken lukt vast wel, alleen daarom al een prima boekje om je door te laten verwonderen en intrigeren.

Over Helmar Niemeijer

Helmar Niemeijer werkt als (interim) secretaris van bestuurders en toezichthouders, mediator en trainer op het gebied van communicatie- en conflictmanagement.

Deel dit artikel

Wat vond u van dit artikel?

0
0

Populaire producten

    Personen

      Trefwoorden